Teret nyernek a rovarfehérjék a növénytermesztésben
Fotó: Shutterstock

Teret nyernek a rovarfehérjék a növénytermesztésben

A rovarfehérjék egyre nagyobb hangsúlyt kapnak napjainkban, vizsgálják felhasználásukat az állati takarmányokban és hangsúlyosan az emberi fogyasztásban is. Most azonban egy kutatás a növénytermesztésben is vizsgálja alkalmazási lehetőségeiket.


A rovaralapú megoldások közös kutatására és fejlesztésére kötött együttműködési szándéknyilatkozatot a rovarfehérje-gyártó Agroloop és a győri Széchenyi István Egyetem. A megállapodás értelmében az egyetem mosonmagyaróvári innovációs parkja jelentős kutatás-fejlesztési erőforrásokat biztosít a rovarfehérje-gyártó cég számára. Kiterjedt laborhálózatával és a saját területén végzett kisparcellás vizsgálatokkal segíti többek között a lárvaalapú szerves trágya tesztelését – írja az mbbt.hu.

Ennek során kiderülhet, hogy a lárvatrágyával gazdagított talajon nevelt növényeknek tényleg jobb-e a beporzó képességük, vonzzák-e a beporzó rovarokat, és így valóban felerősítik-e az adott területen nevelt növények reprodukcióját. Ugyancsak válasz születhet arra, hogy a lárvatrágyával gazdagított talaj a növényevő kártevők mekkora részét riasztja el.

Az Agroloop az így kapott kutatás-fejlesztési eredmények és innovációk gyakorlati alkalmazását, gazdasági hasznosulását bemutatja a hallgatóknak. Így például szakmai támogatással, rendszeres előadásokkal és tanulmányi üzemlátogatásokkal segíti az egyetemen bevezetett rovartenyésztés szaktárgy oktatását.

A világ hústermelésének egynegyede a háziállatok tápjában hasznosul, míg a globális szántóföldi növénytermesztés 75 százaléka takarmánycélú tevékenység. Ennek kiváltására kínál környezetkímélő alternatívát az Agroloop: helyi élelmiszer-feldolgozók takarmány minősítésű melléktermékeit használja a lárvák etetésére, amelyek az alacsony értékű biomasszát magas minőségű takarmányfehérjévé és -zsírrá alakítják át.

Az Agroloop takarmánycélú lárvatenyésztési és takarmányalapanyag-előállítási tevékenysége egy teljesen új iparágat nyitott az agráriumban. Ezt emeli magasabb szintre a Széchenyi István Egyetemmel kötött megállapodás.

Percze Rajmond, az Agroloop társalapító-ügyvezetője kifejtette, hisz abban, hogy a takarmánycélú rovarfehérje-gyártás új távlatokat nyithat a hazai agrár- és élelmiszer-gazdaság fejlesztésében. Teschner Gergely, a Széchenyi István Egyetem Mosonmagyaróvári Innovációs parkjának vezetője a közleményben megjegyezte, az egyetemen kiemelten foglalkoznak a fenntarthatóság kérdésével, ezért az egyik legfontosabb stratégiai céljuk az, hogy oktatási és kutatási tevékenységükkel folyamatosan tegyenek a fenntartható fejlődés érdekében és szélesítsék hallgatóik látókörét.


Ne hagyd ki!