Elsősorban az állattenyésztés hasznosíthatja a rovaalapú termékeket
Fotó: Shuterstock

Egyre népszerűbbek a rovaralapú termékek az állattartók között

A rovaralapú termékek fogyasztása az európai konyháktól meglehetősen idegen, a rovarok takarmányként, valamint egyéb állateledelként való felhasználása azonban sokkal elfogadottabb. Manapság idehaza is zajlik intenzív rovartenyésztés elsősorban az utóbbi céllal.


Előnyösek lehetnek a rovaralapú termékek a hazai állattenyésztés számára

A rovaralapú termékek piaca meglehetősen kicsi az Európai Unióban, azonban jelentős potenciál látszik benne. Erre alapozta a magyar Grinsect cég a vállalkozását. A Grinsect egyebek között a fekete katonalégy tenyésztésével, takarmányozási célú feldolgozásával, valamint ilyen jellegű tevékenységeket szolgáló technológia fejlesztésével foglalkozik. Termékeik javát takarmányozási célra értékesítik élő állatként (például peteként, lárvaként, esetleg bábként) valamint feldolgozott formában fehérjehordozóként, mint amilyen a rovarliszt, vagy a rovarolaj – írja weblapján a cég.

A rovarolajat és a rovarlisztet például a hal-, a sertés- és a baromfiágazatok hasznosítják a takarmányozásban. Azonban az is előfordul, hogy házikedvencek (főleg kutyák és macskák) eledeleihez vásárolnak belőlük. Más termékeiket pedig terráriumi álltok eledeleként is sokan keresik – írja cikkében az Agrárszektor.hu.

„Nagyon a takarmányra és az élelmiszerre fókuszál az iparág, de az intenzív rovartenyésztés nagyjából 10 éves iparág az EU-ban. A rovarok felhasználási lehetősége még gyerekcipőben jár. A mi esetünkben a fekete katonalegyek kitintartalma óriási, egy kis fejlesztéssel akár még a műanyagot is ki lehetne váltani vele. Sőt, a szépségiparban is jól lehetne a használni a zsírja miatt. Élelmiszerekben is el fogják fogadni, de úgy gondolom, gyorsabban megemésztik az emberek kozmetikumok formájában”

– nyilatkozta a fekete katonalégy felhasználhatóságáról a portálnak, Aszalai Sándor a Grinsect alapító ügyvezetője.

A Grinsect készít olyan petfood-ot is, melyben kizárólag rovarfehérje és -zsír található, ezáltal a termék egészséges és allergénektől mentes. Aszalai Sándor arról is említést tett, hogy a fekete katonalégy zsírja és lisztje nagyon gazdag esszenciális aminosavakban, illetve omega-3 és -6 zsírsavakban.

„Azzal a céllal kezdtünk el dolgozni, hogy az importfehérjék arányát csökkentsük. A fehérjetakarmányok jelentős részét importáljuk, nem tudjuk megtermelni. Több mint félmillió tonna szójáról beszélünk évente. Fontos, hogy minél nagyobb arányban lehessen az import fehérjehordozókat kiváltani, elsősorban Magyarországon utána pedig regionálisan is. A másik nagy cél az, hogy a negatív környezeti hatásokat csökkentsük, értjük ez alatt például a túlhalászatot, a CO2-kibocsátást és a melléktermékek értékteremtő hasznosítását”

– mondta a vállalt vezetője.

Az árakról

A cikkben ugyan nem szerepel, de a Haszon.hu megnézte a magyar cég által gyártott néhány termék árát, hogy nektek ne kelljen - ezek egyébként publikusak a weblapjukon. Egy kiló fekete katonalégyliszt 3500 forintba kerül, amíg egy liter rovarolajért 2950 forintot kérnek. Egy liter lárva ára 2500 forint, amíg a bábok litere 3500.

Nagy üzlet a rovar Olaszországban is

A közelmúltban egy olasz cégről is beszámoltunk, amely szintén rovarokat tenyészt. Igen jól mehet számukra az üzlet, hiszen a közelmúltban is terjeszkedtek: új központ adtak át Cesenában. A 2007 óta működő vállalkozás jelenleg 2 hektár fedett területen, 30 üvegházban és 90 klímakamrában üzemel, ahová most költöznek át a régi telephelyükről.

Az elmúlt 14 évben jelentősen bővült a „termelésük”, amihez a kezdeti 30-ról 80-ra nőtt az alkalmazottak létszáma. Emellett ma körülbelül 20 hasznos rovarral foglalkoznak. A vállalkozás által tenyésztett bogarak legnagyobb vevőik a mediterrán országok, de Japánba és Kanadába is exportálnak belőlük.

Az általuk értékesített rovarokat elsősorban a biológiai védekezésben alkalmazzák, azon belül is leginkább az üvegházi zöldségtermesztésben. Nemcsak a biotermesztők, hanem az integrált termesztést folytatók is egyre gyakrabban fordulnak ilyen biológiai megoldásokhoz. Ennek oka, hogy egyre kevesebb kémiai rovarölő szert akarnak használni, ami által kevesebb lesz a szermaradék is a terményeikben.


Ne hagyd ki!