Ezek a magyar sajtok végeztek a világ legjobbjai között
NAK

Ezek a magyar sajtok végeztek a világ legjobbjai között

Magyar éremesővel zárult a Portugáliában megrendezett World Cheese Awards. A magyar kisüzemi és kézműves sajtkészítők 2 arany, 9 ezüst és 8 bronz minősítéssel gazdagodtak.



A portugáliai Viseuban rendezték meg idén a világ legrangosabb sajtversenyét, a World Cheese Awards-t. Ebben az évben 47 országból 4786 sajt vett részt a megmérettetésen, amelyeket 40 ország 240 zsűritagja – köztük sajtszakértők, technológusok, sajtbírák, -kereskedők, gasztronómiai újságírók és szakácsok – értékelt. A 12 döntős sajt közül az év sajtjának a portugál Quinta do Pomar sajtműhely Queijo de Ovelha Amanteigado sajtját választották, ami egy nyerstejből, növényi oltóval készült lágy juhsajt - írja tudósításában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A 2024-es World Cheese Awards magyar díjazottjai

Arany minősítés:

Breier Farm – Pilisi Sajt 9 hónapos
Caritas Vidékfejlesztés – Gyergyói Kézműves Sajt

Ezüst minősítés:

Csíz Sajtműhely – Baracskai Félkemény Öreg Sajt
Csíz Sajtműhely – Baracskai Szenes
Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Superiore
Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Aggastyán
Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Sudár
Alpokalja Sajt – Magyartarka Keménysajt
Pipitér Sajtműhely – Orosházi Tekergő
Szarvasi Agrár Zrt. – Szarvasi Prémium
Breier Farm – Tanya Sajt (9 hó)

Bronz minősítés:

Csíz Sajtműhely – Baracskai Félkemény
Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Éji Sudár
Etyeki Kecskesajt Manufaktúra – Etyeki Kikelet
Alpokalja Sajt – Jóska bátyám kedvence
Bodor Enikő – Kupac
Paraszt Sajt – Magyartarka Kemény sajt (12 hó)
Breier Farm – Pilisi Sajt (3 hó)
Sárig Attila – Gyimesi Gyógysajt (6 hó)

Rákaptunk a sajtkészítésre

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet elemzése szerint biztató, hogy az elmúlt években több vállalkozás kezdett bele a tejfeldolgozásba. Ezen belül is a sajtkészítés bővült a legnagyobb mértékben a kézműves, illetve kisipari feldolgozás növekedése révén. Az AKI adatai szerint 2020-hoz képest tavaly 5 tonnával, óránként 29,9 tonnára nőtt a natúrsajt-gyártás.


Ne hagyd ki!