sör közeli felvételen

Beleköp az európai sörökbe a klímaváltozás

A legtöbb sör kulcsfontosságú összetevőjének, a komlónak a mennyiségét és minőségét is egyre jobban befolyásolja a közeljövőben a globális felmelegedés. Ennek következtében maga az alkoholos ital is drágulhat, és a gyártóknak is át kell majd alakítaniuk a jól bevált sörfőzési módszereiket.


Egy friss kutatás eredményei szerint az európai termesztési régiókban 2050-re 4-18%-kal terem majd kevesebb komló, amennyiben a gazdák nem alkalmazkodnak a melegebb és szárazabb időjáráshoz. A növény alfasavtartalma – ami a sörök jellegzetes ízéért és illatáért felelős – szintén csökkenni fog, várhatóan 20-31%-kal.

A sörkedvelők mindenképpen érzékelni fogják az éghajlatváltozás hatását, mind az árcédulán, mind a minőségén

fejtette kiMiroslav Trnka, a Cseh Tudományos Akadémia tudósa.

Szerinte a tanulmányuk adatai azt sugallják, hogy ez a folyamat elkerülhetetlen.

koccint\u00e1s s\u00f6rrel

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt években a jó minőségű komló iránti keresletet az erősebb ízvilágú kézműves sörök még jobban fellendítették. A kutatás szerint azonban a bolygót felmelegítő gázok kibocsátása veszélyezteti a növényt.

Az íz nem csak a komlótól függ, de mindenképp ez magyarázza népszerűségének egy részét

– folytatta Trnka. A sör egyébként a víz és a tea után a világ harmadik legnépszerűbb itala.

Szerinte Európa kocsmáiban az időjáráson és a politikán kívül a leggyakoribb vitatéma a sör. Az előbbi kettő szerepet játszik a harmadik fenntartásában. A világ vezetői ugyanis megígérték, hogy megpróbálják megakadályozni, hogy az évszázad végére 1,5 Celsius-fokkal melegedjen fel bolygónk. Ennek a célnak az eléréséhez, azonban még mindig túl sok üvegházhatású gázt pumpál ki magából az emberiség.

A hőmérséklet emelkedése és a sokszor aszályos időjárás miatt egyes komlótermesztők már módosítottak a terchnolóhián, de sokan ezt még nem tették meg, pedig lassan itt az ideje.

A Cseh Akadémia tudósa továbbá úgy véli,

a komlótermesztőknek extra erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy a mostani minőséget biztosítsák hosszú távon, ami valószínűleg nagyobb beruházásokat tesz majd szükségessé.

Jelenleg azonban egy másik hátráltató tényező vonja el főleg a sörfőzők figyelmét: ez pedig nem más, mint a magas energiaárak.

Ne hagyd ki!