Nem olcsó a szamártej, a szamársteak és a szamárszalámi sem
Fotó: Shutterstock

Kleopátra fürdött benne, ma 2-3 ezer forint literje

Állítólag ízletesek, mégsem terjedtek el Európában a szamarakhoz köthető élelmiszerek. Sőt, olyannyira különlegesek, hogy ezer eurót is elkérnek egyetlen kiló kivételes szamársajtért.


Ritka kincs a szamártej

Kevés helyen fejik a szamarat Európában. Túl sok tejet sem ad, emiatt is lehet olyan értékes a szamártej, ami számos kozmetikum, tápszer és gyógyszer alapanyaga.

A lófélék teje összetételében sokkal jobban hasonlít az emberi anyatejhez, mint például a kecsketej. A kérődzők teje egész más. Sokkal sűrűbb, más fehérjék vannak benne. A lófélék teje hígabb, édesebb, magasabb az úgynevezett hamutartalma, kicsit alacsonyabb a fehérjetartalma, és nincs jellegzetes íze. Annyira hozzászoktunk már a tehéntejhez, hogy annak már nem érezzük az ízét

- nyilatkozta Ernst Mihály, a Magyarországi Szamártenyésztők Egyesületének az elnöke az Agrárszektornak.

Hozzátette,a szamártej literje 2000-3000 forint között alakul, és általában gyerekeknek vásárolják. Azonban a szakértő nem tartja valószínűnek, hogy elterjed a fogyasztása.

Ahol nagyüzemben állítanak elő szamártejet, nem friss fogyasztásra használják, hanem elsősorban kozmetikumok készítésére. Vannak olyan márkák, amik ráálltak erre, ezeket Nyugat-Európában árulják bizonyos boltokban, hálózatokban. Továbbá Olaszországban és a mediterrán országokban van olyan hely, ahol fejik a szamarakat, én ennyiről tudok. Van a szomszédságunkban egy szerb gazdaság, ahol szintén fejik őket, és állítják, hogy egy kiló sajt ezer euróba kerül. Nyilván azért ennyi, mert nem tudnak minden nap előállítani egy kilót

- mondta a szakember

Fogyasztják a húsát is

A szamár húsából készítenek sonkát és tőkehúst is, amiket például éttermeknek értékesítenek. Továbbá feldolgozott termékekben is előfordul, például kolbászokban, szalámikban vagy májasokban. Ezekben jellemzően marhahússal vagy disznóhússal keverik. Ezek például webáruházakon keresztül is beszerezhetők.

Jóval drágábbak az említett termékek, de nem megfizethetetlenek, körülbelül a duplája egy kiló hagyományos szaláminak. Én Kaposvár mellett lakom, itt van az egyesület székhelye is, és a kaposvári piacon van egy árus, ahol a palettán ott van a szamárszalámi. A tagok többségének van egy vevőkörük, akiket ellátnak

- fogalmazott Ernst Mihály.

A legendás egyiptomi királynő, Kleopátra híres volt különös szépségápolási szokásairól. Azóta is az ő nevéhez kötjük azt a bizonyos tusvonalat, azt a bizonyos frizurát és azt a bizonyos fürdőt. Utóbbinak titka a szamártej volt, melyről a királynő úgy hitte, hosszú ideig fiatalon tartja testét.

Ne hagyd ki!