Bő egy kilót nyomott a trifla
Fotó: Shutterstock

Új rekord: Egy lakás árát kifizették egyetlen szarvasgombáért

Rekordáron kelt el egy fehér szarvasgomba egy jótékonysági árverésen. A gombát Olaszországban találták, és bő egy kilót nyomott. Az árából befolyt összegből gyermekeiket egyedül nevelő anyákat támogatnak.


Rekordáron kelt el egy szarvasgomba

130 ezer eurót, azaz nagyjából 49 millió forintot fizetett egy hongkongi üzletember egy fehér szarvasgombáért egy jótékonysági árverésen az olaszországi Grinzane Cavourban. A rekordösszegért egy bő egy kilós gombát kapott. A hatalmas példányt Mario Aprile szarvasgombász találta a piemonti Langhe és Roero környékén.

Egyébként jótékonysági szarvasgomba-aukciókat 90 éve tartanak az olasz városban. Az idei bevétele 482 ezer euró, azaz durván 182 millió forint volt. A pénzt egy gyermekeiket egyedül nevelő anyákról gondoskodó egyesületnek adják.

A 444 megjegyzi, a fehér szarvasgomba kilója 3500 euró (1,3 millió forint) körül mozog, a feketéé pedig 500 eurós (190 ezer forint) érszinten van. A fehér szarvasgombát Alba környékén szeptember 21. és január 31. között gyűjtik. Olaszországban évente nagyjából 500 millió eurós forgalmat bonyolítanak ezekből a 200 ezer szarvasgombász.

Prémium termék

A világ eddigi legnagyobb szarvasgombáját is Olaszországban gyűjtötték be 2014-ben. A gombát New York-ba szállították egy őr kíséretében, ahol egy árverésen 61 ezer dollárért, átszámítva nagyjából 19 millió forintért kelt el. A trifla kettő kilogrammot nyomott.

Egyébként a szupermarketekben árult "szarvasgombatermékek" sokszor nem tartalmaznak triflát. A legtöbb ilyen termék a jellegzetes, „földes” ízét a 2,4-ditiapentán szintetizált vegyületnek köszönheti. Az említett vegyület egyik alkotóelem az az aroma, amely nagyban hozzájárul az emberi lábszaghoz is.

Az igazi szarvasgombák szezonálisak, rövid életűek és meglehetősen drágák. Alapvetően a világ szinte minden pontján megtalálhatók, de nagyon különleges klímát igényelnek a növekedéshez. Bár a különböző fajtáknak eltérő igényeik lehetnek, egy dologban megegyeznek: kizárólag fák közelében teremnek.

Jelentős szarvasgomba-lelőhelyek a Jászságban

Magyarországon az Észak-Alföldön, a Tarna és Zagyva völgyében elhelyezkedő Jászság tartozik Közép-Európa legjobb nyári szarvasgomba-gyűjtőhelyei közé. Pedig a környéken az országos átlagtól kisebb területen terülnek el a gombafajtának nélkülözhetetlen erdők. Azonban arrafelé nem ritkák a jellemzően tölgyekkel létrehozott triflakertek. Így ott meglehetősen sokan, magánszemélyek és a helyi erdőgazdaságok is foglalkoznak a gombafajta gyűjtésével, kutyák segítségével.

2021 nyarán a „jászsági nyári szarvasgomba” elnevezés uniós védelmet kapott, oltalom alatt álló földrajzi jelzés lett. A szarvasgombafajta illata a főtt kukoricára, a pörkölt és erjedt árpamalátára, valamint a frissen kaszált fűre emlékeztet. Az íze intenzív, kisség diós. Május végétől augusztus végéig terem.

Éves szinten jelentősnek mondható, 4-6 tonna föld alatt termő nyári szarvasgombát (Tuber aestivum Vittad) gyűjtenek be hazánkban, amiből jut exportra is. Ezért Magyarország a kontinens legnagyobb szarvasgomba-exportőrei közé tartozik.


Ne hagyd ki!