Óriási áttörést értek el tudósok. A történelem során először sikerült szintetikus úton cukrot előállítaniuk. A technológia finomítása és elterjedése alapjaiban változtathatja meg a globális cukoripart.
Szintetikus úton hoztak létre cukrot
A világon elsőként sikerült cukrot előállítaniuk szintetikus úton (baktériumok segítségével) az Oszakai Egyetem kutatóinak. A Science Daily cikke szerint a technológia finomítása és elterjedése után a világban bárhol, bármikor és meglehetősen rövid idő alatt elő lehet állítani a cukrot.
Ezzel nemcsak az időszakos cukorhiány szűnhet meg, hanem hatalmas területek szabadulhatnak fel élelmiszernövények termesztéséhez. Emellett így csökkenthető a globálisan felhasznált öntözővíz, műtrágya és növényvédőszer mennyisége is.
Azonban az Agroinform megjegyzi, a cikk nem közöl információkat a szintetikus cukor gyártási költségéről. Viszont szinte biztos, hogy a cukorrépa, illetve cukornád magas művelési, szállítási és feldolgozási költségei miatt előbb-utóbb versenybe szállhat a növényi alapú történő cukortermeléssel. De nem valószínű, hogy a szintetikus cukor egyhamar képes lesz fedezni a globális cukoripar több mint 170 millió tonnás éves igényét
Csökkenthető a cukor utáni sóvárgás
Néha az ember nagy vágyat érezhet arra, hogy édességet fogyasszon. Az érzés kiváltója például ételérzékenység, tartós stressz, vércukorszint-ingadozás vagy hormonszintváltozás is lehet. Azonban a túlzott cukorbevitel akár szívproblémák, elhízás, kettes típusú diabétesz, hormonbetegségek vagy szorongás kialakulásához is vezethet, valamint függőséget is okozhat - írja a HealthShots.
Mindezek miatt érdemes minimalizálni a cukorbevitelt, illetve kiváltani valamivel a cukrot. A fahéj mellett sorolunk további négy olyan fűszert, amelyek egy kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként segíthetnek csökkenteni az édesség utáni sóvárgás.
Fahéj: Stabilizálhatja a vércukorszintet. Az inzulinhoz hasonló szerepet vesz fel a szervezetben, és ösztönzi a glükóz eljutását a sejtekbe.
Gyömbér: Segít kordában tartani vércukrunkat. Emellett az ízének köszönhetően csökkenteni tudja a cukros íz utáni sóvárgást.
Görögszénamag: Aminosavai stimulálják az inzulintermelést.
Szegfűszeg: Amellett, hogy csökkenti a vérben a glükóz koncentrációját, javítja az inzulintermelést.
Kardamom: Íze segíthet pótolni az édes ízvilágot.