Búza és kukoricaszemek
Fotó: Shutterstock

Fontos változás a mezőgazdasági termékek importjában

A kormány az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali tilalma mellett újabb, az importot érintő intézkedéssel segíti az agráriumot - írja friss közleményében az Agrárminisztérium.


A piaci folyamatok átláthatósága és a nyomon követés erősítése érdekében előzetes bejelentési kötelezettség lépett életbe keddtől a Magyarországra bármely országból behozni kívánt mezőgazdasági termékek meghatározott, az ukrán tilalmi listán szereplő körére - emlékeztetett az AM.

Az indoklás szerint az agrárium támogatása és versenyképességének megőrzése kiemelten fontos a mostani háborús helyzetben, a kormány éppen ezért az import bejelentésének előírásával is védi az agráriumot.

A minisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy a bejelentési kötelezettség ugyanazon termékkörre vonatkozik, mint amelyre behozatali tilalom él Ukrajnából, így egyebek között a gabonafélékre és olajos magvakra, növényi olajokra, lisztre, tojásra és húsfélékre. Nem kell bejelenteni a személyes használat céljából behozott termékeket, továbbá a Magyarországon átszállított árutételeket.

A bejelentést a Nébih honlapján elérhető elektronikus űrlapon (https://portal.nebih.gov.hu/mgbehozatal) kell megtenni, legkésőbb a behozatalt megelőző 24 órával, légi vagy vízi úton történő behozatal esetén legkésőbb a behozatalt megelőző 6 órával. A bejelentő azonnali visszaigazolást kap a bejelentésben megadott email címre. A visszaigazoló dokumentumnak kinyomtatott formában kísérnie kell a beléptetett árut. A bejelentés elmulasztása pénzbírságot von maga után - ismertette a részleteket a minisztérium.

Ne hagyd ki!