termőföld, árverés licit

Elindult a licitálás: 20 ezer hektár termőföld vár új gazdára

Szántókra, rétekre, legelőkre és vegyes művelési ágú földrészletekre lehet licitálni az Agrárminisztérium legújabb földárverésén július 12-ig. Bárki tehet ajánlatot.A hirdetmények szerint 10 hektárt (100 ezer négyzetmétert) meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz. A mostani földárveréssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását kívánja támogatni, a meghirdetett területekre ugyanakkor bárki tehet ajánlatot.

Vigyázat: haszonbérleti szerződés

Sok olyan földet árvereznek, amelyekre élő haszonbérleti szerződés vonatkozik – ezeket csak a lejártuk után vehetik használatba az új tulajdonosok. Némelyiknél ez már idén októberben megtörténik, de akad példa 2037-ig érvényes bérleti szerződésre.

Átlagosan 2 millió forint egy hektár termőföld

A mezőgazdasági terület az ország területének 55 százalékát teszi ki, a szántóföldek nagysága pedig 4,2 millió hektár. Ehhez képest a mostani 20 ezer hektár nem tűnik soknak, de egy átlagos nagyságú gazdaság felől nézve így is rengeteg termőföldről van szó. A várható bevétel szintén nem elhanyagolható: a legfrissebb termőföldpiaci elemzés, az OTP Termőföld Értéktérképe szerint tavaly átlagosan 2,064 millió forint volt egy hektár, ezzel számolva 41 milliárd 280 millió forintra tehet szert az állam - írja a G7 gazdasági portál.

Minden információ és ajánlattétel a http://nfk.gov.hu/arveresek oldalon.

Ne hagyd ki!