Nagyon fogynak az új traktorok Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Jön a tavasz, megugrott  a kereslet a traktorokra

Tavaly sokkal több új traktort vásároltak a magyarországi gazdák, mint egy évvel korábban. A 2023-as eddigi adatok pedig azt mutatják, hogy idén tovább nőhetnek az értékesítési számok. Mutatjuk, melyik típusok a legnépszerűbbek idén.


Egyre több új traktor fogy

A DataHouse friss adatai szerint több új traktor talált gazdára (összesen 315) idén februárban Magyarországon, mint 2022 azonos hónapjában (akkor 299). Így éves alapon 5,4 százalékos növekedést könyvelhetett el a piaci szegmens. 2021 második havához képest pedig 31,3 százalékost, hiszen akkor 240 új járművet értékesítettek.

Az öt legnépszerűbb traktormárka a John Deere, a New Holland, a Claas, a Solis és a Case voltak az előző hónapban. John Deereből 70 darabot adtak el, 22 darabbal többet, mint 2022 februárjában, és 16-tal többet, mint 2021 azonos időszakában. New Hollandból 42 darab talált gazdára, 1 darabbal több, mint egy éve, és 27 darabbal több, mint két éve ilyenkor. Claas traktorból 6-tal többet adtak el, mint tavaly februárban, és 17-tel többet, mint 2021 vizsgált hónapjában a CarInfo alapján.

Az Agroinform megjegyzi, a Solis, Case és a JCB traktorok eladásai is növekedtek februárban éves alapon. De mutatjuk a februári tízes listát:

Februári új traktor-értékesítések Magyarországon

  • John Deere – 72 darab
  • New Holland – 42 darab
  • Claas – 28 darab
  • Solis – 26 darab
  • Case – 20 darab
  • Fendt – 19 darab
  • Kubota – 14 darab
  • JCB – 12 darab
  • Deutz-Fahr – 10 darab
  • Valtra – 10 darab

Több kontinensen hódít egy magyar kistraktor

Egyébként a nemzetközi piacon magyar cég is hódít egy kistraktorral. A Renner 5044-es gépeket 50 vagy 80 lóerős dízel-, valamint 80 lóerős benzinmotorral szereli fel Jánoshalmán a Renner Bt. A vállalat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) is együttműködik a traktorok vegyes, benzin-gáz, valamint elektromos meghajtásának a fejlesztése miatt. Azonban a villanytraktorok egyelőre nem rendelkeznek elegendő teljesítménnyel a nehéz talajmunkákhoz. Viszont a vállalat vezetője elmondta, több kontinensen munkába álltak a magyar kisgépek.

Madagaszkáron és Erdélyben már régebb óta dolgoznak 50 lóerős Renner traktorok. Hamarosan Szerbiában és Angolában is munkába áll egy-egy erőgép, de az erősebb, 80 lóerős. Bosznia-Hercegovinába pedig 15 traktort szállítunk idén

- nyilatkozta Dr. Renner Tamás cégvezető.

Hozzátette, Kirgizisztánból is érdeklődnek a traktorok iránt. Azonban az ottani piac speciális fejlesztéseket igényel a járművön. Egyébként a közép-ázsiai országok magashegyi éghajlatán a vegyes, gáz- és benzinmotor a legkedvezőbb, a szubszaharai térségben pedig a magasabb hőmérséklet miatt nagyobb hűtőre van szüksége a kistraktoroknak.

Ne hagyd ki!