Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

180 fokos fordulat az időjárásban

Drasztikusan átalakul az időjárásunk a folytatásban. A nyári meleg és száraz idő után nedves és hideg léghullámok érkeznek fölénk. Várható csapadék is, de előre láthatóan a növényeknek nem elegendő. Az esőre főleg az Alföldön lenne szükség.


Lehűlés és csapadék érkezik

Az előző este érkező hidegfront csapadékot, valamint komoly és tartós lehűlést hozott. Ma sokfelé, szerdától szórványosan várható eső, zápor, helyenként zivatar.

A hetén várható csapadék mennyisége nem valószínű, hogy elég lesz a jelenlegi helyzetben a mezőgazdaságban. Nagy területen meghaladhatja a 10, helyenként a 20 mm-t, ugyanakkor maradhatnak olyan országrészek is (elsősorban az Alföldön), amelyek kimaradnak a nagyobb esőből. A talajok többfelé megáznak, de néhol csak a fölső pár cm fog átnedvesedni.

Azonban a levélnedvesség-tartam napokig magas lehet a többszöri csapadék miatt.

A hőmérséklet drasztikusan visszaesik. A front mögött a maximumok csak 11 és 16 fok között fognak megoszlani az országban. A sok felhő és szél miatt a hét közepéig még nem várható erős éjszakai lehűlés, de a hét második felében lehetnek kevésbé felhős éjszakák, helyenként talajmenti fagyokkal.

Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga a héten 10 Celsius fokra esik vissza, és a jövő hét közepéig nem is nagyon fog emelkedni - írja friss, agrometeorológiai jelentésében a HungaroMet.

Milyen állapotban vannak a mezőgazdasági területek?

Az őszi vetések még jó állapotban vannak, két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok intenzíven növekednek, az őszi káposztarepce pedig virágzik. Ennyi meleg idő erre a fenológiai fázisra még kedvező, mert ha ez tovább tartana, lerövidítené ennek a fázisnak az időtartamát, ami már nem lenne optimális. Azonban az Alföld északi részén a korábbi belvízfoltokban a vetések kipusztultak. Az őszi vetések országszerte, a mélyebb talajrétegekben még az Alföldön is találnak nedvességet, de az gyorsan fogy, kezdik megérezni a csapadékhiányt.

A tavaszi vetésekre kellene csak igazán az eső. Hazánk nagyobb részén teljesen száraz a fölső talajréteg, ahová a vetőmag kerül/kerülne.

A legtöbb gyümölcsfánk elvirágzott. Viszont az alma és a birs jelenleg virágzik. Azoknak kedvez a száraz, meleg idő.

Az elmúlt héten hulló csapadék miatt nem volt nedves a növények levélének felülete. A párás időszakok hossza is alacsonyan maradt.

A gombás megbetegedések terjedésének ez a száraz időszak nem optimális.

Ne hagyd ki!