Felezés, negyedelés a Nébih tanácsai kereskedőknek
Fotó: Shutterstock

Így szabályos a dinnyék felezése

A nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse a dinnye, melyből a szezon során nagy mennyiségben vásárolnak a fogyasztók. Rendkívül fontos, hogy az értékesítés során garantált legyen a megfelelő élelmiszerbiztonság a vásárlók számára. Ehhez dinnyefelezéskor mindössze pár egyszerű higiéniai szabály betartása szükséges. A Nébih az alapvető előírások összegyűjtésével nyújt segítséget a dinnyeárusoknak.


Darabolva (kizárólag félbevágva, esetleg negyedelve) értékesítés esetén első lépésként a dinnyehéjat fertőtlenítő kendővel alaposan át kell törölni. A felvágásra szolgáló (tisztítható) felületet két felvágás között tisztító spray vagy fertőtlenítő kendő segítségével tisztára kell törölni. Szintén folyamatosan tisztán kell tartani a felvágáshoz használt kést is - írja a Nébih.

Legfeljebb negyedelni lehet

A vágás előtti kötelező kézmosást, amennyiben nem áll rendelkezésre szappanos kézmosási lehetőség, fertőtlenítő törlő használatával szükséges helyettesíteni.


A dinnyét felezni, legfeljebb negyedelni szabad! A felvágást követően az élelmiszert haladéktalanul be kell csomagolni egy arra alkalmas fóliába.


Hűtés hiányában, az évszakra jellemző hőség miatt, a már felvágott dinnyéket tilos másnapra eltenni.


A felelősségteljes árusként betartott, egyszerű higiéniai lépésekkel biztosítható a vásárlók számára nélkülözhetetlen élelmiszerbiztonság a dinnyeszezonban.

Jó a termés minősége

Az idei dinnyeszezon a szokásosnál körülbelül 10 nappal korábban indult Magyarországon. Az április elején kiültetett korai dinnyék hozama alacsonyabb volt, mint a későbbi ültetésű fajtáké. A minőséggel nincs probléma, a nagy meleg miatt az atkák elleni védekezés a szokásosnál nehezebb volt. Az egyik legnagyobb kihívást ebben a júliusi hőségidőszakban az UV elleni védekezés jelentette. A napégett dinnye héja esztétikailag sem a legszebb, és így az értékesítést is befolyásolhatja, de extrém égés esetén a belső rész is sérülhet. A dinnyék pulton tarthatóságával probléma nincs - írja a FruitVeb.


Békésben a következő 2 hétben a csúcsidőszakhoz képest nagyságrendileg negyedére csökken a termelt mennyiség, de augusztus 5-10-ig még biztosan lesz dinnye Békés megye térségében. Szabolcsra is jellemző a szokásosnál korábbi szezonkezdés, itt általában augusztus 5. körül szokott eljönni a csúcsidőszak, de idén már július végén meghatározó a szabolcsi dinnye mennyisége.


Ne hagyd ki!