Érik a szabadföldi eper (Fragaria vesca) a Nagykanizsához közeli Förhénc hegyen 2023. november 19-én, ezzel a címmel tette közzé az MTI vasárnap Varga György felvételét.
A Wikipédia szerint az erdei szamóca vagy szamóca, földi eper (Fragaria vesca) a rózsafélék (Rosaceae) családjának Fragaria nemzetségébe tartozó, a termesztett eperénél kisebb, de ahhoz hasonlóan ízletes gyümölcsöt termő, Magyarországon is őshonos növény. A Fragaria nemzetségnek az erdei szamócán kívül még két faja él hazánkban, ezeket gyakran (tévesen) szintén erdei szamócának nevezik.
Magyarországon a szamócatermesztésben körülbelül ötéves ciklikusság figyelhető meg. Egy cikluson belül a termőterületek mérete először növekszik, majd amikorra túl sok lesz a termelő a piacon, vagy beüt egy-két rosszabb év, kisebb területen kezdenek vele gazdálkodni, nyilatkozta idén májusban Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ügyvezető igazgatója.
Elmondta, a hazai szamócatermelés volumene tavaly nagyjából 5500 tonna volt. A FruitVeB becslése szerint a szamócafogyasztás 0,8-1 kg/fő/év lehet Magyarországon, mivel 8000-9500 tonnát értékesítenek belőle évente a hazánkban. Tehát a magyarországi termelés a belföldi fogyasztásnak valamivel több, mint a felét fedezi. Emellett a szamócaexportunk elhanyagolható, 10-70 tonna között ingadozik.
Az import kiemelt jelentőségű, és nem csak a hazai igények kielégítése, hanem az árak alakulása szempontjából is. Két legfontosabb partnerünk Spanyolország és Görögország. Az ezekből az országokból származó tételek mindig a hazai termésű szamócánál hamarabb jelennek meg a piacokon, és mindig olcsóbbak is, mert ezekben a déli országokban már szabadföldi szamócát szednek akkor, amikor mi még az üvegházi termesztésű gyümölcsöt tudjuk csak betakarítani. A fűtött termesztés egyébként nem túl jelentős, mindössze pár tíz hektár Magyarországon, a teljes termőterület legfeljebb 2 százaléka lehet.