Visszaszorulóban van a magyar fokhagymatermés
Fotó: Shutterstock

Kínai és egyiptomi fokhagyma  váltja a hazait a boltokban

Néhány év alatt esett harmadára a Magyarországon termelt fokhagyma mennysége. Ezzel párhuzamosan többszörösére ugrott a fokhagymaimportunk. Tavaly hatszoros túlsúlyban volt a zöldségből behozott mennyiség a kivitelez képest. Mindeközben kínai és egyiptomi termékek is váltják a hazait a kínálatban.


Zsugorodik a hazai fokhagymaágazat

2018-ban még 1250 hektáron termesztettek fokhagymát Magyarországon. A 2022-t megelőző öt évben pedig rendre 5,2-7,9 ezer tonna között takarítottak be a hazai termelők a zöldségből. Ehhez képest tavaly csupán 815 hektáron ültettek foghagymafajtákat az országban, és 5,5 ezer tonna termés sikerült begyűjteni. Idén pedig 800 hektárig zsugorodott a termőterület.

Jellemzően a szaporítóanyagot a hazai termelők is ugyanabból a forrásból szerzik be, mint a többi európai nagy termelő ország. Ugyanakkor a termelési körülmények nagyban befolyásolhatják az ízt és a beltartalmat. A magyar fokhagyma beltartalmilag értékesebb a szubjektív érzékszervi vizsgálatok szerint. Illatban, ízben felülmúlják a külföldi termékeket

- idéztük korábban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK).

Az éves fokhagymaexportunk jellemzően 400-700 tonna. Ezzel szemben az importunk 900 ás 2500 tonna között alakul. Tavaly hatszoros túlsúlyban volt a termék behozatala a kivitelhez képest, és az előbbi értéke nagyjából két és félszer volt nagyobb, mint 2018-ben.

A MezőHír szerint a fokhagyma ára 63 százalékot emelkedett 2018 és 2022 között Magyarországon. Jelenleg a Budapesti Nagybanin a minőségétől függően 800-1300 forintot kérnek kilójáért. Ez nagyjából megfelel a tavalyi árszintjének ebben az időszakban.

Azonban nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte csökkent a fokhagymatermés volumene az utóbbi években. Ráadásul az Európai Unió tavaly óta nettó beszállítói pozícióban van. 2022-ben Kínából 26,5 ezer, Egyiptomból 8,5 ezer, Argentínából pedig 3,4 ezer tonna fokhagyma került az uniós piacokra, így főképpen ezek pótolták az európai termékeket a kínálatban.

​Nagyon egészséges

A fokhagyma számos olyan vegyületet tartalmaz, amely szabályozza az immunrendszert. Egyebek mellett növeli az NK-sejtek aktivitását. Ezek egyfajta immunsejtek, és olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek képesek elpusztítani a rákos vagy a vírussal fertőzött sejteket.

Emellett a fokhagyma csökkenti a gyulladást, a koleszterinszintet és a vérnyomást, valamint a bélrendszert is erősíti. Növelheti az olyan jótékony baktériumok szintjét, mint a Lactobacillus, amely egy kiváló probiotikum. Javíthatja a bélben lévő bakteriális egyensúlyhiányokat, amelyek gyulladást okozhatnak. Antibakteriális és antivirális hatása is van, illetve a gombákat is képes elpusztítani.

Ne hagyd ki!