Füge a kertben: ezért éri meg termeszteni
Fotó: Shutterstock

Füge a kertben: ezért éri meg termeszteni és fogyasztani

Korábban elsősorban a mediterrán országokban voltak elterjedtek a fügefák, azonban a klímaváltozás hatására hazánkban is egyre gyakrabban találkozni lehet a növénnyel. Magyarország klímájának megváltozásával kedvezőbbé válnak a feltételek a füge termesztésére idehaza. Ezért sem meglepő, hogy egyre több kert dísze a fügefa.


A fügének kevés kártevője és betegsége van. Szinte bármilyen talajban jól érzi magát, azonban rengeteg fényre és melegre van szüksége ahhoz, hogy bőséges termést hozzon. Ezért kerüljön a kert világos és szélcsendes részére.

Ősszel metszés, télre takarás

Nagyon fontos, hogy ősszel se feledkezzünk meg a metszéséről. Télre érdemes takarni. A takaráshoz a legmegfelelőbb a lombhullatást követően a növényt körbekeríteni, például dróthálóval, a belsejét pedig feltölteni falevéllel. A tetejét pedig fedjük le kartonpapírral. A fügebokor telepítésénél az első szüretre körülbelül három-négy évet kell várni, és utána ősszel már kóstolhatjuk is a gyümölcsöt.

Leveléből tea készíthető és a gyümölcse is finom

A fügének nem csak a gyümölcse, a levele is nagyon hasznos, mivel a belőle készült tea segít kordában tartani a vérnyomást, kiváló övsömör, májcirózis, szemölcsök, magas vérnyomás, gyomorfekély, és különböző bőrbetegségek ellen is. A fügelevél tea gazdag antioxidánsokban és kalciumban, illetve hashajtó hatással is bír.

Ezen kívül tartalmaz magnéziumot, rezet, mangánt, A-, B, C-, és K-vitaminokat, cinket, folsavat és nátriumot. A fügefa leveléből készített tea csökkenti a vércukorszintet is. Sőt, a füge friss leveleit összeturmixolva hatásos pakolást készíthetünk a pattanások ellen.

Azonban a gyümölcsről se feledkezzünk meg, hiszen a füge nagyon finom és egészséges. A füge remek emésztési zavarok esetén, de köptetőszerként is alkalmazzák, légúti panaszok enyhítésére. Enyhíti az afták okozta kellemetlen érzést, szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás, amely rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz.
Jelentős az A-, B1- és B2 vitamin tartalma, emellett antioxidánsokban is bővelkedik. Magas C-vitamin, kalcium, nátrium és vastartalma, továbbá frissen fogyasztva kálium- és magnéziumtartalma is jelentős. Ezen kívül található még benne pektin, rostanyagok, fehérjék és szerves savak - írja az Agroinform.

Ne hagyd ki!