Babérlevél

Fűszer és gyógyszer egyszerre, de sövényként is gyönyörű

Nem csak esztétikai és kulináris élvezeteket kínál, de számos fontos egészségügyi előnye is van: emésztésserkentő, gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású a babér. Átteleltetése ma pedig már sokkal könnyebb feladat, mint pár évvel ezelőtt. Kiskertünk éke lehet.


Az elmúlt évtizedben a mediterrán növények, mint például az olajfa, a leander, a füge és a gránátalma teleltetése komoly kihívás volt, a babér azonban az enyhe telek miatt ma már velük együtt a kertben is áttelelhet - derül ki az Agrárszektor cikkéből.

Sokoldalú csodanövény

A babér nemcsak esztétikai és kulináris élvezeteket kínál, hanem egészségügyi előnyökkel is bír. Ilyen például az emésztésserkentő, a gyulladáscsökkentő és az antioxidáns hatás.

Fűszerként széleskörűen felhasználható levesek, húsok és főzelékek ízesítésére, jól kombinálható más fűszerekkel.

Történelmi szerepe is jelentős: a görögök és rómaiak a babért a győzelem és dicsőség szimbólumaként tisztelték.

A babérlevélből kinyerhető illóolajok gyógyhatásúak, használhatók reumás és ízületi fájdalmak kezelésére, továbbá antibakteriális és gombaölő hatásúak is. Dísznövényként, fűszerként és gyógyászati célokra egyaránt alkalmazható.

Jól bírja a hidegebb teleket is, ha megfelelően védjük. Javasolt azonban agroszövet használata a hidegebb időszakokban, fontos emellett a jó vízelvezetésű talaj és a rendszeres öntözés biztosítása is. A megfelelően elhelyezett, kellően megerősödött babér akár sövényként is tartható a kertben.

Komolyabb fagyok esetén érdemes betakarni, és dézsás növényként beltéri teleltetést is biztosíthatunk számára. Fontos, hogy olyan tövekről szaporítsuk, amelyek már bizonyítottan ellenállnak a hazai teleknek, így elősegítve a téltűrő változatok elterjedését.

Megéri a körömvirág is

Aki igazán profi kiskertet szeretne, annak ajánljuk a körömvirágot is. Rendkívül sokoldalúan használható gyógy- és fűszernövény. Már szeptemberben elvethető, a talajban pedig távol tartja a kártevőket. Szirmait használják saláták alapanyagaként, de előfordul sajtok díszítőelemeként, illetve húskészítményekben is. Színező tulajdonsága miatt a sáfrány helyettesítésére is bevethető.


Ne hagyd ki!