Elhízáshoz is vezethet a sok gyümölcslé
Fotó: Shutterstock

Nem szerencsés, ha a gyerekek csak gyümölcsleveket isznak

Rendkívül sok kalóriát tartalmazhatnak a gyümölcslevek. A rendszeres fogyasztásuk akár elhízáshoz is vezethet a kisgyermekek körében.


Elhízást okozhat a kisgyermekeknél a túlzott gyümölcsléfogyasztás

A gyümölcslevek nagy mennyiségű cukrot tartalmazhatnak, így a kalóriaszintjük is igen magas. Ilyen kalóriával a napi bevitel legfeljebb öt százalékát ajánlott fedezni 2-18 éves korban. Kettő és négy éves kor között pedig legfeljebb 15-16 grammot ajánl az Európai Gyermek-gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság Táplálkozástudományi Bizottsága (ESPGHAN).

Emiatt talán nem okozhatott különösebb meglepetést annak a friss, kanadai kutatások az eredménye, mely értelmében napi egy pohár gyümölcslé elfogyasztása felnőtteknél nem, 11 éves vagy annál idősebb gyerekeknél kis mértékben, viszont tőlük fiatalabbaknál jobban megemeli a testtömegindex értékét.

A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, a cukorfogyasztás nemcsak az elhízás miatt lehet veszélyes. Például fogproblémákat is okozhat, kardiovaszkuláris betegségek és kettes típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet, befolyásolhatja az ízlelési preferenciákat, valamint telítettséget vagy akár emésztési problémákat is kiválthat.

Hét kalóriában bővelkedő ital

Egyébként van jónéhány olyan népszerű ital a gyümölcsleveken kívül is, melyek bővelkednek kalóriában, ezért jócskán meg tudják dobni a napi kalóriabevitelt. Ezek fogyasztása különösen akkor nem ajánlott, ha fogyási célok lebegnek az ember szeme előtt. Közöljük a SheFinds összeállítását ezekről az italcsoportokról.

Smoothiek: Az elkészítésükkor gyakran ezeknek is csökken rosttartalmuk. Emellett, ha az ital magas kalóriaértékű alapanyagokból készül (például zsíros joghurt, magvajak) különösen nagy lehet a kalóriatartalma is.

Fehérjeitalok: Jelentős részük tartalmaz hozzáadott cukrot, zsírokat és ízfokozót, melyek növelik a termékek kalóriaszintjét.

Tejturmixok: A zsíros tej mellett akár fagylaltot és édes szirupot is tartalmazhatnak, emiatt különösen sok kalória lehet bennük.

Szénsavas üdítők: Számos szénsavas üdítőitalok cukortartalma igen magas. Így amellett, hogy nagy a kalóriatartalmuk, a fogyasztásuk jócskán megemelheti a vércukorszintet is.

Energiaitalok: Szintén jelentős mennyiségű cukrot és kalóriát tartalmazhatnak. Emellett addiktív jellegűek.

Koktélok: Számos koktél tartalmaz nagyobb mennyiségben cukros szirupot. Továbbá az alkohol testünk zsírégető folyamatait is lassítja

Ne hagyd ki!