Fogyókúra idején egyáltalán nem ajánljuk ezeket az italokat
Fotó: Shutterstock

7 ital, ami jócskán megdobhatja a napi kalóriabevitelt

Egyes igen népszerű italok nagyon sok kalóriát tartalmazhatnak. Ezek fogyasztása különösen fogyókúra idején nem ajánlott. Sorolunk hét olyan italt, melyek kerülendők a fogyási célok elérése érdekében.


Hét kalóriában bővelkedő ital

Van jónéhány olyan népszerű ital, melyek bővelkednek kalóriában, ezért jócskán meg tudják dobni a napi kalóriabevitelt. Ezek fogyasztása különösen akkor nem ajánlott, ha fogyási célok lebegnek az ember szeme előtt. Közöljük a SheFinds összeállítását ezekről az italcsoportokról.

Gyümölcslevek: A gyümölcsök préselésekor drasztikusan csökken az értékes tápanyagtartalmuk. Emellett a friss gyümölcsökkel szemben a rosttartalmuk is elenyésző, és a glikémiás értékük is jelentősen lehet. Sőt, ezek a levek sokszor bővelkednek hozzáadott, finomított cukorban.

Smoothiek: Az elkészítésükkor gyakran ezeknek is csökken rosttartalmuk. Emellett, ha az ital magas kalóriaértékű alapanyagokból készül (például zsíros joghurt, magvajak) különösen nagy lehet a kalóriatartalma is.

Fehérjeitalok: Jelentős részük tartalmaz hozzáadott cukrot, zsírokat és ízfokozót, melyek növelik a termékek kalóriaszintjét.

Tejturmixok: A zsíros tej mellett akár fagylaltot és édes szirupot is tartalmazhatnak, emiatt különösen sok kalória lehet bennük.

Szénsavas üdítők: Számos szénsavas üdítőitalok cukortartalma igen magas. Így amellett, hogy nagy a kalóriatartalmuk, a fogyasztásuk jócskán megemelheti a vércukorszintet is.

Energiaitalok: Szintén jelentős mennyiségű cukrot és kalóriát tartalmazhatnak. Emellett addiktív jellegűek.

Koktélok: Számos koktél tartalmaz nagyobb mennyiségben cukros szirupot. Továbbá az alkohol testünk zsírégető folyamatait is lassítja – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Italok, melyek segíthetnek a krónikus gyulladások ellen

Sorolunk olyan italokat is, amelyek fogyasztása kedvezhet a szervezetnek. A krónikus gyulladások elleni étrendekben nem csak arra kell odafigyelni, hogy mit eszik az ember, hanem arra is, mit iszik (és mennyit mozog). Mutatunk nyolc olyan italt, amelyek fontos részei lehetnek egy adott diétának.

Csontleves: Csontok, zöldségek és fűszerek lassú főzésével készül. Előnye leginkább a csontokból kiszivárgó tápanyagokból, vitaminokból és ásványi anyagokból származik. Tartalmaz némi kollagént és elektrolitokat, amelyek segítenek a hidratáltság megőrzésében, valamint gyulladáscsökkentőként működő aminosavakat.

Zabital: A benne található béta-glükán oldható rosttípus. Összefüggésbe hozható a gyulladások és a szívbetegségek kockázatának csökkenésével, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és a bőrbetegségek kockázatával.

Kávé: Tele van antioxidánsokkal és polifenolokkal, melyek a gyulladások és egyéb krónikus betegségek ritkább előfordulásához köthetők.

Zöld tea: A benne lévő polifenoloknak van gyulladáscsökkentő hatása a szervezetre. Például mérsékeli a gyulladáskeltő anyagok termelését a bélben.

Gyömbér tea: Olyan növényi vegyületeket tartalmaz, mint a gingerolok, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Aszaltszilvalé: A benne lévő polifenolok segíthetnek a gyulladás elleni védelemben. Emellett tele van antioxidánsokkal.

Aranytej: Kurkumás „latte”, amelyet úgy készítenek, hogy kurkumát és gyömbért mandula- vagy kókuszitalban főznek meg. A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, amely bizonyítottan jótékony hatással van a gyulladásra.

Egyébként a kurkumában található vegyületnek, a kurkuminnak számos pozitív tulajdonsága van: csökkentheti a kortizolszintet, elnyomhatja az autoimmun betegségek hátterében lévő immunrendszeri változások egy részét, segítheti a krónikus gyulladások csökkentésében a szervezetet, elősegítheti a jótékony baktériumtörzsek növekedését a bélben, valamint csökkentheti a betegségeket okozó baktériumtörzsek számát, illetve használható az ízületi duzzanat mérséklésére is.

+1: Víz: A megfelelő hidratáltság rendkívül fontos a gyulladások elleni küzdelemben. A szervezetünk így tudja kiüríteni a salakanyagokat és a méreganyagokat. Ha pedig dehidratáltak vagyunk, az önmagában gyulladásokhoz, vagy azok súlyosbodásához vezethet.

Ne hagyd ki!