Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Kitart a forróság, de jöhetnek záporok. Soroljuk mikor

A hétvégén csak szórványosan lehetnek záporok, zivatarok. Nagyobb területet öntöző csapadékra a jövő hét közepén van esély – tájékoztatott a HungaroMet

.

Mérséklődő forróság elszórt záporokkal

A folytatásban több hullámban érkező hidegfrontok mérséklik a forróságot, és adnak esélyt némi csapadékra.

Ma nem fog esni, de szombaton és vasárnap helyenként kialakulnak záporok, zivatarok. Hétfőn ezeknek ismét kicsi lesz a valószínűsége, majd keddtől többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra.

Azonban összességében a legtöbb helyen tovább szárad a talaj az előttünk álló napokban is. Legfeljebb a csapadékkal érintett területeken a száradás üteme csökken átmenetileg.

A szél szombattól ismét sokfelé és gyakran megélénkül.

A hőmérséklet ma 30 fok fölött, délen, délkeleten 35 fok fölött alakul, majd szombattól kis mértékben mérséklődik a hőség. Vasárnaptól főként a déli, délkeleti országrészbe szorul vissza a kánikula, míg a Dunántúlon és északon 26-30 fok közötti maximum értékek lesznek jellemzők. Éjszakánként többnyire 15-20 fok közé hűl a levegő.

Továbbra is igen magas UV sugárzás várható – írja agrometeorológiai jelentésében a HungaroMet.

Milyen állapotban vannak a mezőgazdasági területeink?

A vegetáció, így ültetett növényeink is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az őszi vetések a legtöbb helyen már beértek vagy a teljes éréshez közeli állapotban vannak, az aratás elkezdődött. Az érés kezdetén hullott sok csapadék sajnos nem tett jót a termésnek. A kalászosok táblái a felhőszakadások által érintett területeken megdőltek, és a gyakran nedves állományokban a gombás megbetegedések is gondot okoztak.

A napraforgó és kukorica állományok egyelőre kedvező körülmények közt fejlődhetnek: a talaj a legtöbb helyen még elegendő nedvességet tartalmaz. A napraforgó már egyre többfelé virágzik, és a kukorica is virágzás előtti stádiumban van. Ezek a növények mostantól igényelnék a legtöbb nedvességet optimális fejlődésükhöz.

Az elmúlt egy hétben, a múlt csütörtökön északkeleten és a Dunántúl délkeleti részén, szombaton északnyugaton, vasárnap pedig északkeleten volt többfelé 5 órát meghaladóan vizes a növényzet, de összességében a megelőző időszakhoz képest alacsony volt a levélnedvesség időtartama. A párás időszakok ennél valamivel hosszabban fordultak elő, de összességében ezek hossza is az időszak 5-10%-át helyenként, 10-30%-át tette ki. A gombás megbetegedések kialakulásának időjárási feltételei romlottak, növényvédelmi szempontból az elmúlt egy hét időjárása kedvezőbben alakult.


Ne hagyd ki!