Búza, árpa, aratás
Fotó: Shutterstock

Szerdától jön a száraz idő, ideális aratásra

A hét első napjaiban még várhatók záporok, zivatarok, ezt követően azonban jellemzően száraz, ismét egyre melegebb, az aratásra kedvező időjárás várható. A középső területeken így fokozódik a csapadékhiány és az aszály. A napraforgónak és a kukoricának errefelé és az Alföldön esőre lenne szüksége a kritikusan fontos virágzás fázisában.


A hét jó arató időt ígér. Bár kedden még délen és keleten lehetnek záporok, zivatarok, ezt követően azonban a hét végéig kicsi a csapadék esélye.

Összességében a héten a talaj száradni, az aszályos terület kiterjedése nőni fog, tartósabban vizes állományok csak ma és kedden alakulhatnak ki. A hőmérséklet a hét végéig emelkedő tendenciát mutat majd: a kezdeti 23, 28 fokos csúcsértékek a hét végre ismét 35 fok közelébe emelkednek - áll a met.hu agrometeorológiai jelentésében.

Nagy különbségek a múlt heti csapadékban

A múlt héten nagy területi változékonyság mellett 10 és 70 mm közötti csapadék hullott, a legtöbb a Dunántúl és a Tiszántúl középső részein. A 30 napos csapadékösszegben is nagy eltérések tapasztalhatók az országon belül, az Alföld déli és keleti tájain valamint Budapesttől keletre, délkeletre 10-30 mm-el kevesebb hullott az ilyenkor szokásosnál, míg a Dunántúl jelentős részén és északkeleten 20-80 mm-es csapadéktöbblet figyelhető meg.

Az őszi búzának árt, a kukoricának kellene a csapadék

A vegetáció, így ültetett növényeink is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az őszi vetések már beértek, zajlik az aratás. Az elmúlt napok helyenként bő csapadéka már árt a termésnek, megnő a szemnedvesség, a sokszor sáros, néhol belvizes táblákon nem lehet a gépekkel mozogni.

A napraforgó és a kukorica virágzik, mostantól igénylik a legtöbb nedvességet, havi 100 mm eső lenne az ideális. Az elmúlt napok csapadéka tehát nagyon jól jött az állományoknak, már ahol jeget nem kaptak. A talaj hazánk nagyobb részén most elegendő nedvességet tartalmaz az optimális fejlődéshez. Eddig a sokéves átlaghoz képest fejlettebbek az állományok.


Ne hagyd ki!