Környezetbarát vetéstechnológia
Fotó: CMU

Ez a mag vetés után befúrja magát a földbe és teljesen környezetbarát

Drónról is hatékonyan elvethetők a nagy méretű magvak, mert befúrják magukat a földbe. Ezt az új találmányt a természettől lesték el.


Teljesen önműködő, olcsó és környezetbarát vetőszerkezetet találtak ki az amerikai Carnegie Mellon Egyetem (CMU) kutatói. Az alapanyag hétköznapi: vékony tölgyfa forgácsok, amiket speciális folyadékba áztatva föltekernek, majd megszárítanak. egy kicsiny, háromkarú eszköz jön létre, ennek a csúcsára illesztik a magot, majd tömegével kiszórják a talajra, amihez a kísérlet során drónokat használtak.

Amint esni kezd, az apró karok kitágulnak, száradáskor pedig összehúzódnak. Így forgatónyomaték keletkezik, ami a spirális szerkezet végén lévő magot valósággal belefúrja a talajba. legfőbb előnye ennek a megoldásnak, hogy automatikus, nem jár taposással – se ember, se gép nem kell, hogy rámenjen a földre –, végül a „bionikus vetőgép” lebomlik. Ráadásul a háromkarú spirálok mérete variálható, így nagyobb fák magjai is biztonsággal ültethetők el. A nemzetközi csapat kínai, indiai és amerikai tudósai a természettől lesték el ezt a trükköt. Mintájuk a gólyaorrfélék családjába tartozó Erodium nemzetség, ez kereken nyolcvan fajból áll.

Hazai kertekben leggyakoribb képviselője a bürökgémorr (Erodium cicutarium), ez gyógynövényként erős vérzéscsillapító hatású. Termései „előfeszített” állapotban alakulnak ki (ötös csoportokban), és beérve könnyen szétpattannak, közben több méterre repülnek. Végül a fenti módon belefúrják magukat a talajba – akár 2,5 cm mélyre – amihez elég a páratartalom napszak szerinti változása. Korábban már az űrtechnológiával foglalkozó szakemberek is felfigyeltek rá, pont az energiát nem igénylő mechanizmusa miatt. Mindezt digitális tervezéssel és gyártással szeretnék tömegesen felhasználhatóvá tenni a CMU kutatói.

The Conversation

Ne hagyd ki!