Fiatal nő pezsgővel
Fotó: Shutterstock

Jó hírek a pezsgő és borkedvelőknek: nem lesz "annyira" tragikus év

A francia mezőgazdasági minisztérium az eddigieknél némileg derűlátóbb előrejelzést tett közzé az idén várható bortermelés kapcsán, ami azonban várhatóan így is 27 százalékkal kisebb lehet a tavalyinál. Ugyanez a helyzet szinte mindenhol Európában.


A minisztérium azt közölte, hogy idén várhatóan 34,4 millió hektoliter bor készül, több, a szeptemberben várt 33,3 millió hektoliternél. A hektoliter 100 liternek, mintegy 133 standard borosüvegnek fel meg.

A minisztérium rámutatott arra, hogy a korábban becsültnél több bor készül Champagne, Bordeaux és Charentes térségekben. A bortermelés jelentős visszaesését a tavaszi fagykárok és a sok nyári csapadék miatt különösen párás időt okozta, ami számos szőlőbetegség kiváltója.


Bordeaux és Champagne

A minisztérium adatai szerint az ország gyakorlatilag összes bortermő vidékét károk érték, de különböző mértékben. Champagne térségben a termelés 40 éve legkisebb lehet, 17 százalékkal maradhat el a tavalyinál, ami azonban mindenképpen kedvezőbb kilátás az egy hónapja 36 százalékra becsült visszaesésnél.

Bordeaux térségben a szeptemberben várt 25 százaléknál kisebb, 21 százalék lehet idén a bortermelés csökkenése, ami Burgundy-Beaujolais térségben elérheti az 52 százalékot, nagyobb lehet a korábban becsült 47 százaléknál. A minisztérium nem adott ki előrejelzést Charentes térség várható bortermelése kapcsán.

Nálunk is kevesebb bor lesz

Egy hete adta ki legújabb jelentését a Copa and Cogeca mezőgazdasági lobbiszervezet is, ők hasonlóan vélekednek. A legnagyobb európai bortermelők az idén az aszályok, a jégesők és a betegségek miatt jóval kevesebb bort állíthatnak elő, mint a tavalyi évben.

A három európai bornagyhatalom, a kontinens termelésének több mint 80 százalékát adó Olaszország, Franciaország, Spanyolország ez évben 117,3 millió hektoliter bort állíthat elő, ami 18 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A szőlők minősége azonban remek, azokból jó minőségű borok készülhetnek. Magyarországgal kapcsolatosan a jelentés 2,5 és 3 millió hektoliteres termelésre számít, ami szintén jelentősen alacsonyabb, mint a 2019-es 3,58 millió hektoliter.

Ne hagyd ki!