Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Várható még eső, vagy érkezik a strandidő? Mutatjuk

Ismét jelentős változás körvonalazódik a magyarországi időjárásban. Ugyan a hét második felében érkezhet némi csapadék, inkább kánikulára számíthatunk a következő napokban.


Forró napokra van kilátás

A folytatásban jobbára száraz és forró időszakra számíthatunk. Csapadék csak a hét végén fordulhat elő elszórt záporok, zivatarok formájában, de területi átlagban számottevő mennyiség nem valószínű.

A talaj így intenzíven fog száradni, az alföldi aszály kiterjedése növekedni, intenzitása fokozódni fog.

A magas napállás és a kevés felhő miatt igen erős lesz az UV sugárzás.

A hőmérséklet csúcsértéke a hét eleji 30 fok körüli értékekről péntekig emelkedni fog, 32-39 fokig. A hét végén várható a hőség kis mérséklődése, de előre láthatólag a 30 fok körüli maximumok a jövő héten is megmaradnak. A hőösszeg növekedése felgyorsul – írja agrometeorológiai jelentésében a HungaroMet.

Milyen állapotban vannak a mezőgazdasági területeink?

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az árpa teljesen beérett, ahol a talaj lehetővé teszi, már elkezdődött az aratása. A repce, valamint a búza állományai is az érés fenológiai fázisában vannak.

Az elmúlt időszak sok csapadéka sajnos nem tett jót a termésnek. A kalászosok táblái a felhőszakadások által érintett területeken megdőltek. Többfelé a belvíz is gondokat okoz, és a gyakran nedves állományokban a gombás megbetegedések is gondot okoznak.

Viszont a napraforgó és a kukorica állományai igen kedvező körülmények közt fejlődhetnek: a talaj elegendő nedvességet tartalmaz, és többnyire meleg is van. Azonban az átnedvesedett talaj a gyomok növekedésének is kedvez.

Az elmúlt hét első napjaiban főleg északon, északkeleten volt tartósan vizes a növényzet, viszont szerdán délkeleten volt magas a levélnedvesség időtartama. A párás időszak hossza ennél valamivel rövidebb volt, de több napon is többfelé meghaladta a napi öt-tíz órát. Mindez a magas hőmérséklettel párosulva kedvező volt a gombás megbetegedések kialakulásához.


Ne hagyd ki!