Olívaszüret létráról szedik az olajbogyót

Olívaszüret

Fotó: Shutterstock

Szereted az olíva olajat? Van egy rossz hírünk

A dél-spanyolországi gazdák becslése szerint az extrém szárazság és az egymást követő hőhullámok miatt a 2022-23-as szezonban harmadával kevesebb olíva olajat tud majd piacra dobni a világ legnagyobb előállítója.


A fő olívatermesztő régióban, Andalúziában a fiatal gazdákat tömörítő ASAJA szervezet friss becslése szerint Spanyolország egymillió tonna olíva olaj előállítására lesz képes idén a 2021-22-es szezonban préselt 1,48 millió tonnához képest.

Idén már mi a szekesztőségben is többször tapasztaltuk, hogy vagy egyáltalán nem volt olívaolaj a polcokon a boltokban, vagy nagyon szűkös volt a kínálat.

Van tartalékban

Az Étolajpalackozók Nemzeti Szövetségének elnöke, Primitivo Fernandez a Reutersnek elmondta: egyelőre korai megbecsülni a pontos mennyiséget, de szinte bizonyos, hogy kevesebb lesz a termés, mint tavaly.

Hozzátette: már tavasszal is kevés volt az eső, ez azt jelenti, hogy a víztározókban sem gyűlt össze elég csapadék, ráadásul néhány területen a magas hőmérséklet a virágzás idején érte az olívát.

A spanyol környezetvédelmi minisztérium adatai szerint a duzzasztógátak 40 százalékos kapacitáson vannak az elmúlt évtizedre jellemző 48 százalék helyett.

Fernandez ugyanakkor azt is közölte, hogy a spanyol tartalékban lévő 500 ezer tonna olíva olaj ellensúlyozhatja az idei alacsony mennyiséget a hazai és a külföldi piacokon is.

A napraforgó se szereti az új klímát

A klímaváltozás miatt az Ibérirai-félsziget egyes részeit idén az elmúlt 1200 évben nem tapasztalt szárazság sújtotta, és várhatóan a téli csapadék mennyisége is tovább csökken majd – legalábbis ezt helyezte kilátásba egy júliusban, a Nature Geoscience-ben megjelent tanulmány. Ez azt jelenti, hogy a spanyol és a portugál mezőgazdasági ágazat lehet a legtörékenyebb egész Európában.

A spanyol gazdák idén a szokásosnál 25 százalékkal nagyobb területen vetettek napraforgót, hogy pótolják a háború miatt kieső ukrajnai importot. Fernandez ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az időjárás erre a termésre is hatással van.

Spanyolország általában évi 400 ezer tonna napraforgó olajat importál Ukrajnából, ami összbehozatala 40 százalékát jelenti. Helyben ebből az étolajból jellemzően évi 300 ezer tonnát állítanak elő a spanyolok. A hazai napraforgóültetvények aktuális állapotáról itt lehet olvasni.

Ne hagyd ki!