Nálunk is népszerű zöldség fogyasztásának rákellenes hatásait fedezték fel japán kutatók. A felfedezés akár új gyógyszerek és megelőző terápiák kifejlesztését is segítheti a betegségek elleni küzdelemben.
Rákellenes hatásait fedezték fel a brokkolinak
Az Osakai Egyetem kutatói arra jutottak, a brokkoli fiatal hajtásainak rendszeres fogyasztása - a bennük található poliszulfidok miatt - csökkentheti a cukorbetegség és rákbetegségek kialakulásának esélyét – írja a Lab Manager.
A tudósok szerint a poliszulfidok a növények kikelése után találhatók legnagyobb arányban a hajtáscsúcsokban. A brokkolicsírák poliszulfid-tartalma folyamatosan emelkedik a növény fejlődésének a kezdeti szakaszában, így a kikelését kövező ötödik napra nagyjából 20-szoros növekedést ér el.
Mindemellett a kutatók számos ismeretlen molekulaszerkezetű poliszulfidot is azonosítottak a brokkoli csírájában. Úgy vélik, mindezek együttesen járulhatnak hozzá a növény egészségre gyakorolt pozitív hatásaihoz.
A poliszulfid-tartalom jelentős növekedésének felfedezése teljesen véletlenül és nagyon meglepő volt. Ezen ismeretlen poliszulfidok farmakológiai funkciójának további vizsgálata új megelőző terápiák és gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet a neurodegeneratív betegségek, a stroke, a rák és más oxidatív stresszel összefüggő betegségek kezelésében, lényeges javítva gyógyulás esélyeit és arányait
- idézi Shingo Kasamatsu professzort, a kutatás vezetőjét az Agroinform.
Újfajta brokkoli tarolja le az európai piacokat
Egyébként egy újfajta, roppant egészséges brokkoli is megjelent az európai éttermeket és üzletek kínálatában a közelmúltban, és villámgyors sikert is aratott. Csak az utóbbi egy évben 99 százalékkal nőtt a kereslete a kontinensen.
A Japánból származó, zöld színű Bimi-brokkolit a hagyományos brokkoliktól küllemre a hosszabb szára és a lazán szerteágazó virágrózsái különböztetik meg. Íze különleges, leginkább a dióra emlékeztet, a tápértéke pedig kiemelkedően magas.
A zöldség mellett szól a meglehetősen egyszerű termeszthetősége és feldolgozhatósága is. Emellett a konyhában is könnyen kezelhető, valamint megfelelő számos, változatos étel mellé. A német FreshPlaza szerint - a finom levélrózsáinak köszönhetően - a növény frissessége igen hosszú ideig fenntartható.
A Bimi-brokkoli termesztésével Európában elsősorban Franciaországban próbálkoznak. Ott a kereslete növekedésének a hatására fokozatosan bővülhetnek a termőterületei is. Azonban megjegyzik, az utóbbi időszakra jellemző szeszélyes időjárás ennek a növénynek is kedvezőtlenül befolyásolta a termését.