A színe arany, ráadásul igazi vitaminbomba
Fotó: Fruitveb

A színe arany, ráadásul igazi vitaminbomba

Nem az ünnepek miatt, mert a karécsonyfára azért ne kerüljön, hanem a béta-karotin jelentős növelése érdekében fejlesztettek ki aranyszínű salátát spanyol kutatók.


A spanyolországi Valenciai Műszaki Egyetem Molekuláris és Sejtbiológiai Növényi Intézetének (IBMCP) kutatócsoportja biotechnológiai módszerekkel aranyszínű salátafajtát hozott létre, ami a kutatók szerint a jól ismert zöldséget valóságos vitaminraktárrá teszi.

Az arany szín – közölte a fruitveb.hu – nem egyszerű esztétikai vagy marketingfogás. Ugyanis a nagyobb mennyiségben jelen lévő színanyagoknak komoly beltartalmi „következményei” is vannak: ez a saláta ugyanis hagyományos változatánál akár 30-szor több biológiailag hasznos anyagot tartalmazhat, amelyek közül a legfontosabb a béta-karotin.

A béta-karotin kiváló antioxidáns, amely segíti a látást, erősíti az immunrendszert, és komoly szerepe van olyan betegségek megelőzésében, mint az Alzheimer-kór vagy a szívbetegségek. Manuel Rodríguez Concepción, a kutatócsoport vezetője szerint az új fajta létrehozásához a béta-karotint a növényi sejt olyan részeibe kellett eljuttatni, ahol az általában nincs jelen – ezt a kutatóknak biotechnológiai módszerekkel és nagy intenzitású fénykezeléssel sikerült megvalósítaniuk.

Ne hagyd ki!