A legtöbben termesztenek paradicsomot és paprikát
Fotó: Shutterstock

Drága az élelmiszer, nagy érték a kiskert

Több mint félmillió kiskertben, 35-40 ezer hektáron kezdődött a tavaszi munka Magyarországon. Egy friss kutatás rávilágít, a legtöbbeknek csak hobbi a kertészkedés, azonban sokaknál értékelődött fel az otthoni növénytermesztés a kiugróan magas élelmiszerinfláció miatt.


Drága a zöldség, inkább megtermeljük otthon

A legtöbben elsősorban kikapcsolódásként tekintenek a kiskert művelésére. Azonban miután elszálltak a zöldség- és gyümölcsárak Magyarországon, sokaknál értékelődött fel az otthoni növénytermesztés az Agroinform kutatása szerint. A kérdőívüket kitöltő nagyjából félezer válaszadó 41 százaléka 100 négyzetméternél kisebb kertet művel, viszont 43 százaléknak 200 négyzetméternél nagyobb terület áll a rendelkezésére. 85 százalék a lakóház körüli udvart vagy kertet gondozza, 23 százaléknak a lakástól távolabb (vagy távolabb is) van elkerített kertje, 11 százalék pedig el nem kerített termőföldön (vagy termőföldön is) fenntart kiskertet.

Szinte egyöntetű, 89 százalékos az a vélemény, hogy a kiskert gondozása jó kikapcsolódási forma, vagyis ennek a fajta termelésnek a jelentősége messze túlmutat annak gazdasági hasznosságán. A válaszadók 84 százalékának emellett fontos szempont, hogy ily módon biztosítható az általa fogyasztott zöldség vegyszermentessége. Jelentősen, 79 százalékra nőtt azonban azok aránya is, akik úgy gondolják, anyagilag is fontos számukra, hogy a kiskertre is támaszkodhatnak. A két évvel ezelőtti hasonló felmérésben ez az arány még csupán 67 százalék volt

- nyilatkozta Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője.

A legnépszerűbb növények

A válaszok alapján a kiskertekben a paradicsom és a paprika a leggyakoribb: a kertek 96 százalékában előfordulnak. 84 százalékos a gyökérzöldségek (répafélék, retek, cékla, zeller) aránya, valamint 81 százalékot kapott az uborka és az egyéb tökfélék. Szintén 81 százalékon vannak a hüvelyesek (bab, borsó). Salátát és egyéb levélzöldségeket (spenót, sóska) a válaszadók 72 százaléka termeszt.

60 százalékos a fűszernövények aránya. 53 százalékon van a burgonya, 52 százalékon a káposztafélék (karalábé, káposzta, kelbimbó), valamint 40 százalék a csemegekukorica előfordulási aránya a kiskertekben.

A válaszadók 95 százaléka többé-kevésbé rendszeresen öntözi az ültetvényének legalább egy részét, leginkább kútból (40 százalék), illetve az összegyűjtött esővízből (39 százalék). Vezetékes vízzel csupán az érintettek 16 százaléka locsol.

A kérdőívet kitöltők 23 százaléka alkalmaz biotermesztést.

A tápanyag-utánpótlás két leggyakoribb forrása a szerves trágya (45 százalék) és a komposzt (42 százalék). Műtrágyát 11 százalék használ.

Kiskert a lakásban

Kertes ház nélkül is termeszthetők otthon egyes gyümölcsök, zöldségek vagy fűszernövények, akár a lakásban vagy a teraszon. Ezen növényeknek leginkább napfényre, vízre, megfelelő hőmérsékletre, konténerekre, földre és odafigyelésre van szükségük. Mutatjuk, melyek azok a vitaminban gazdag zöldségek, amelyek könnyen termeszthetők az otthonokban.

  • Spenót
  • Saláta
  • Zöldhagyma
  • Retek
  • Hagyma
  • Articsóka
  • Spárga
  • Paprika
  • Mángold
  • Cékla
  • Paradicsom
  • Sóska
  • Padlizsán
  • Pak choi
  • Brokkoli
  • Káposztafélék

A részletekért ezt a cikkünket ajánljuk a figyelmedbe.


Ne hagyd ki!