Kisöpörte a járvány a külföldi lakásvásárlókat

Komoly átalakulást hozott a járvány hazai lakáspiacon. Néhány kivételtől eltekintve eltűntek a külföldi befektetők.A járványt megelőzően a világ minden tájáról voltak érdeklődők – elsősorban Budapesten –, mostanra viszont csak azok a külföldiek vásárolnak, akik itt is élnek a családjukkal- idézi az mno.hu Gadanecz Zoltánt, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosát.

A fővárosban érzékelhető számban voltak jelen francia, spanyol, olasz, angol magánszemélyek, akik ingatlanba fektettek be, de lehetne mellettük említeni akár az oroszokat és a kínaiakat is. A külföldiek jellemzően lakóingatlanokat kerestek a magyar piacon.

Németek és kínaiak

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2019-ben mintegy hétezer lakóingatlant vásároltak meg külföldiek, legnagyobb számban németek és kínaiak. A külföldi vásárlások az összes adásvétel 4,5 százalékát tették ki. Fontos, hogy a külföldi vásárló sok esetben egyébként is hazánkban élő külföldi állampolgárt takar, akik közül sokan egyúttal eladóként is megjelennek az ingatlanpiacon.

A járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések azt eredményezték, hogy a külföldiek egyik napról a másikra már nem akartak, vagy nem tudtak Budapesten ingatlant venni.

A kereslet tavaly március környékén nyolcvanszázalékos visszaesést mutatott, majd szép lassú felívelés volt érzékelhető, de ez inkább a magyar vásárlóknak volt köszönhető, mintsem a külföldieknek. Utóbbiak a mai napig csak elenyésző számban vesznek befektetési céllal ingatlant hazánkban

– mondta Gadanecz Zoltán, hozzátéve, hogy új vevőkről már egyáltalán nem lehet beszélni, a régi tulajdonosok közül pedig sokan pénzzé tették az ingatlanjaikat.

Ne hagyd ki!