Komoly átalakulást hozott a járvány hazai lakáspiacon. Néhány kivételtől eltekintve eltűntek a külföldi befektetők.A járványt megelőzően a világ minden tájáról voltak érdeklődők – elsősorban Budapesten –, mostanra viszont csak azok a külföldiek vásárolnak, akik itt is élnek a családjukkal- idézi az mno.hu Gadanecz Zoltánt, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosát.

A fővárosban érzékelhető számban voltak jelen francia, spanyol, olasz, angol magánszemélyek, akik ingatlanba fektettek be, de lehetne mellettük említeni akár az oroszokat és a kínaiakat is. A külföldiek jellemzően lakóingatlanokat kerestek a magyar piacon.

Németek és kínaiak

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2019-ben mintegy hétezer lakóingatlant vásároltak meg külföldiek, legnagyobb számban németek és kínaiak. A külföldi vásárlások az összes adásvétel 4,5 százalékát tették ki. Fontos, hogy a külföldi vásárló sok esetben egyébként is hazánkban élő külföldi állampolgárt takar, akik közül sokan egyúttal eladóként is megjelennek az ingatlanpiacon.

A járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések azt eredményezték, hogy a külföldiek egyik napról a másikra már nem akartak, vagy nem tudtak Budapesten ingatlant venni.

A kereslet tavaly március környékén nyolcvanszázalékos visszaesést mutatott, majd szép lassú felívelés volt érzékelhető, de ez inkább a magyar vásárlóknak volt köszönhető, mintsem a külföldieknek. Utóbbiak a mai napig csak elenyésző számban vesznek befektetési céllal ingatlant hazánkban

– mondta Gadanecz Zoltán, hozzátéve, hogy új vevőkről már egyáltalán nem lehet beszélni, a régi tulajdonosok közül pedig sokan pénzzé tették az ingatlanjaikat.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Reagált a bírálatokra a Ryanair, az utasok járnak jól

A diszkont légitársaság öt napon belül visszafizeti a törölt járatokra szóló jegyek árát a cég csütörtöki bejelentése szerint.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A szállodások 350 ezerért sem találnak 8 általánost végzett szobaasszonyt

A munkaerőhiány már most, 50-60 százalékos kihasználtságnál is fékezi a növekedést a szállodaiparban, mert azok a szálláshelyek, amelyek reménytelenül próbálják feltölteni üres álláshelyeiket, nem tudnak sem több vendéget fogadni, sem az elvárt színvonalú kiszolgálást nyújtani. Szakmai szövetségük több javaslattal állt elő.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Kínos, mondhatni ciki ügyben bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot szabott ki az „Év Terméke" díjat korábban osztó cégre, amiért az hiányosan teljesítette a saját maga által vállalt kötelezettségeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!