Aranytallérként fénylik a bitcoin

A bitcoin látványos drágulása miatt egyre többen érdeklődnek a kriptoeszközök iránt. Cikkünket azoknak ajánljuk, akik még csak ismerkednek ezzel a területtel.


Mire használhatjuk a bitcoint, miért jött létre, mi az értelme? 

Az alapoktól indul a Hold podcastje, amelynek főszereplője Szabó Dávid, a CryptoPosition Investment Fund portfóliókezelője.

A bitcoin előtti internet (ahogy azt mi ismertük eddig) az adat internete volt. Egymásnak tudtunk közvetlenül küldeni információt (adatot), de mást nem. Érték átküldéséhez mindig igénybe kellett vennünk egy harmadik fél szolgáltatását (például egy bankét). Az internet úgy működött, hogy lemásolta az adatokat, azt átküldtem: az adat megmaradt nálam is, a címzettnél is, ami azt jelentette, hogy egy ilyen működésmódra nem lehet értékátutalást alapozni, mert ha nekem van egy forintom és azt lemásolom és neked is lesz egy forintod, akkor az a forint nagyon hamar el fog inflálódni, ezzel indítja mondandóját a befektetési szakember.

A bitcoin ezt a problémát úgy oldotta meg (blokkláncon keresztül), hogy én úgy tudok közvetlenül neked most elküldeni egy bitcoint, hogy a küldés után az nekem már nem lesz meg. Ennek a bitcoinnak lehet egy értéke, és nem tudom úgy elinflálni, mint tenném azt az adatinterneten keresztül. Ha van egy ilyen rendszer, akkor a dolgoknak lehet értéke, és erre egy csomó mindent rá lehet húzni és így felépülhet az értékek internete

– mondja az adásban Szabó Dávid.

A bitcoin, mint válasz a rosszul megszervezett társadalomra?

A blokklánc technológia kifejlesztői, tervezői úgy gondolkodnak, hogy a jelenlegi társadalmi rendszer rosszul tervezett. A nép lemond az önrendelkezése egy részéről és hatalmat ad a vezetői kezébe, akik viszont tipikusan saját céljaik megvalósítására használják azt. A centralizált rendszerek vezetői általában szeretnek a hatalmukkal visszaélni, nem az előre lefektetett közös célokat követni. A decentralizált ezekkel a problémákkal kezdtek el foglalkozni.

Az alapvető elv e mögött a rendszer működtetéséhez szükséges bizalom minimalizálása: a legkevesebb bizalmat kell megszavazni a vezetőknek, ha nem muszáj, akkor ne adjunk a kezükbe hatalmat meg előjogokat, mert az nem szokott jól elsülni.

Számtalan botrány volt/van a világban, gondoljunk csak a WireCard vagy Quaestor esetére, esetleg Bernie Madoffra. Ezekben az esetekben mind felmerül a felügyeletek felelőssége, miközben jól megtervezett decentralizált rendszerekben nem fordulhattak volna elő

-mondja Szabó Dávid az érem egyik oldaláról.

Érvek és ellenérvek ütközése

Ha többet akarsz tudni a bitcoinról, és szívesen megismernéd az érem másik oldalát bemutatók érveit is, amelyek szerint

  • a rendszer átláthatatlan
  • az ellenőrzés hiányát a bűnözők is kihasználják
  • az árfolyam kiszámíthatatlan, egyszer fent, egyszer lent
  • túl drága és energiapazarló a bitcoin bányászata
  • előbb-utóbb bukás lesz a vége
  • kevesek és nyerészkedők játékszere
  • ez is csak egy lufi, ami kipukkad

a vitát meghallgathatod a Hold podcastjében. A téma a világ leggazdagabb embereit is megosztja, elég, ha Elon Musk és Bill Gates véleménykülönbségeit idézzük föl.

Frissítés, zuhan a bitcoin árfolyama

Tovább folytatódik a bitcoin zuhanása, ami magával rántott az egész kriptodeviza piacot. 10-20 százalékos esés volt a legnépszerűbb kriptopénzek árfolyamában. A mai eséssel együtt csaknem 175 milliárd dollárt veszített a piaci kapitalizációjából a bitcoin ahhoz képest, hogy múlt pénteken először lépte át az 1000 milliárd dollárt a kriptodeviza teljes piaci értéke.


Ne hagyd ki!