A tervek szerint ingyenesen lesz használható a digitális euró az euróövezetben
Fotó: Shutterstock

Az érmék és bankjegyek után jön a digitális euró

Az Európai Bizottság tervei szerint a jövőben Európa-szerte használhatják az emberek a digitális eurót. Az elektronikus fizetőeszköz várhatóan más lesz, mint a kriptovaluták. Mindeközben szeretnének új külsőt is adni az euróbankjegyeknek.


Érkezhet a digitális euró

Digitális euró létrehozásának a javaslatával állt elő az Európai Bizottság (EB). A digitalizált valuta az érmék és a bankjegyek mellett működhet azonos értékben, ugyanolyan célokkal. Az Európai Központi Bank (EKB) bocsáthatja majd ki, és ingyenesen használhatónak tervezik az euróövezetben. Így az emberek egy QR-kód segítségével is fizethetnek egy biztonságos alkalmazásból a telefonjukkal, akkor is, ha nincs internetkapcsolatuk – írja az Euronews.

Ez egy új koncepció. Az emberek már nem használnak annyi készpénzt, mint korábban, a Covid felgyorsította ezt a tendenciát. Alapvetően egy választásról van szó: akarom-e a készpénz digitális változatát használni?

idézi Mairead McGuinness pénzügyi szolgáltatásokért, pénzügyi stabilitásért és tőkepiaci unióért felelős biztost az Infosatart.

A tervek szerint a digitális euró el fog térni a kriptovalutáktól, hiszen az Európai Központi Bank garantálni fogja a stabilitását.

Nem tudni, mikor érkezik

Érdekes, hogyan fejlődik a készpénz. A világjárvány után azt hittük, hogy a fizetések nagy része digitálisan történik. De ha megnézzük az Európai Központi Bank számait, 2022-ben az euróövezetben az összes tranzakció értékének 42 százaléka készpénzben történt. Úgy gondolom, hogy a fejlődési irány a készpénz csökkenése a digitális fizetések számának növekedése felé mutat, de nem hiszem, hogy a készpénz teljesen eltűnik

- nyilatkozta Maria Demertzis közgazdász, a Bruegel európai agytröszt vezető munkatársa.

Az EKB és az EB célja, hogy a digitális euró használatában minél inkább utánozza a készpénzt. Azonban céldátumot egyelőre nem tűztek ki a bevezetéséhez.

Egyébként nemcsak az EU-ban terjedhetnek el az ilyen fizetési megoldások. Jelenleg nagyjából 120 központi bank dolgozik a nemzeti valutája digitalizálásán.

Szavazni lehet az új euróbankjegyek kinézetéről

Mindezek mellett arra kéri az EKB az Európai Unió polgárait, minősítsék a jövőbeli euróbankjegyek dizájnjának terveit. Az augusztus végéig tartó online felmérésen a válaszadóknak az új bankjegyek hét lehetséges témájáról kell véleményt mondaniuk. A témák között például híres folyók, madarak, valamint európai kulturális motívumok szerepelnek.

Szeretnénk, ha a polgárok azonosulnának az euróbankjegyek arculatával, ezért aktív szerepet vállalhatnak az új téma kiválasztásában

idéztük Christine Lagarde-ot, az EKB elnökét.

Emellett az EKB egy kutatócéget is megbízott, hogy mérje fel az euróövezet polgárainak a véleményét a kérdésben. Miután meglesznek a felmérések eredményei, ki fogják hirdetni az új témákat. Ezután tervpályázatot hirdetnek. Végül a pályázatra érkező képekre kell szavazniuk az európaiaknak. A hét legnépszerűbb alkotás kap helyet a megújuló euróbankjegyeken. Azokról a végleges döntés 2026-ban várható.

A szavazásról ezen a linken tájékozódhatsz.

Ne hagyd ki!