Húszezreseket számoló férfi, gyengült a forint
Fotó: Shutterstock

Még mindig tántorog a forint a múlt heti pofon után, frissítve

Gyengült kissé a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.Az eurót hétfő reggel hét órakor 398,01 forinton jegyezték a péntek esti 397,40 forint után. A dollár jegyzése 372,74 forintra ment fel 372,62 forintról, a svájci franké pedig 402,71 forintra 401,10-ről.

Hétfő reggeli jegyzésén a forint közel négy százalékkal áll gyengébben az egy héttel korábbi kezdésnél az euróval, három és fél százalékkal gyengébben a dollárral és három százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben.

A márciusi kezdés óta 5,2 százalékkal gyengült a forint az euró, 4,2 százalékkal gyengült a dollár és 6,1 százalékkal gyengült a svájci frank ellenében. A forint még 0,4 százalékkal áll erősebben az év eleji kezdésnél az euróval, 0,2 százalékkal erősebben a dollárral és 0,3 százalékkal erősebben a svájci frankkal szemben.

Frissítés:

Néhány perc alatt 397,7 forintról 401,6 forintos szintre zuhant az euró ára, amint beindult a kereskedés hétfő reggel, fél kilenc után 401 forint körül jegyzik. Az esés azt a feszült helyzetet tükrözi, ami az után alakult ki, hogy a Credit Suisse svájci bankóriást állami segítséggel vásárolta fel versenytársa, a legnagyobb svájci bankként számontartott UBS. A bankmentést követően a világ legnagyobb jegybankjai összehangolt akcióval biztosítanak több dollárlikviditást a piac számára. Mindez egyelőre nem megnyugvást hozott, inkább menekülést a biztonságos eszközök felé – ezzel párhuzamosan pedig menekülést az olyan devizáktól, mint a forint, írja a hvg.hu.


The Conversation

Ne hagyd ki!