Útmutató a kriptopiachoz

Kezdő útmutató a kriptovaluták tétjeiről

A szélesebb értelemben vett kriptovalutapiac folyamatos volatilitása a 2021-es kasszasikert követően sok befektetőnek és dilettánsnak adott időt a gondolkodásra.


Talán itt az ideje, hogy a kriptopénzek történetének eddig gyakran ismételt jellemzőin - éles lendület, intézményi figyelem, látványos nyereségek, gyors technológiai innováció, hírességek felkiáltásai, közösségi média promóció és az alacsony tétű, nagy nyereségű mémérmék játéka - túlnézzünk.

A sok zajba belefullad a kriptopénz-tulajdonlás egy olyan aspektusa, amely nagyobb figyelmet érdemel: a kriptopénzek tétje. A kriptovaluták körüli nagy felhajtás ellenére a tét elhelyezése a digitális eszközök viszonylag feltáratlan területe maradt.

Ha kriptovaluta vásárlás gondolkodik, érdemes lehet megvizsgálnia, hogy a tétgyűjtés révén további nyereséget érjen el.

Mi az a kriptopénz tét?

Alapvetően a tétes érmék a kamatozó megtakarítási számlákhoz vagy kötvényekhez hasonlítanak, mivel mindegyik kamatjövedelmet biztosít a kezdeti befektetési után.

A tét elhelyezésének részeként a kriptopénz tulajdonos leköti, vagy leköti a birtoklását, cserébe jutalomért vagy kamatért cserébe, amelyet további érmék formájában fizetnek ki. Ez egy módja annak, hogy több kriptót szerezzen a kriptójával.

A staking mellett kamatot és díjakat kereshet a kriptopénz kölcsönzésével is, egy hozamfarmolásnak nevezett folyamat révén. Ez nem igényel hosszú zárolási időszakot. A hozamfarmolással a befektetők kriptovalutájukat kölcsönök vagy likviditás céljából biztosíthatják, és bármikor befizethetnek vagy kivehetnek eszközöket a hozamfarmokról, amikor csak akarnak.

A tétgyűjtéshez a befektetőknek olyan kriptopénz birtokában kell lenniük, amely a proof-of-stake (PoS) modellt használja. Az Ethereum 2.0, a Solana, a Cardano és az Avalanche a Staking rewards weboldal szerint a teljes tétérték alapján a top öt tétre tehető eszköz.

Ezeket az eszközöket olyan neves kriptopénz-kereskedelmi platformokon vásárolhatja meg, mint például a Binance, a Coinbase és a Crypto.com.

Miután birtokolja ezeket az eszközöket, kiválaszthatja, hogy mekkora összeget szeretne feltölteni egy PoS-alapú blokkláncra.

A kriptopénz tétbe helyezésével a tulajdonos validátorrá válik, akinek az a feladata, hogy jóváhagyja az érvényes tranzakciókat a blokkláncon. A hálózatnak nyújtott szolgáltatásért cserébe a tétes további tokeneket kap az erőfeszítéseiért cserébe.

Nézze meg, mielőtt ugrik

Sok felhasználó talán egyszerűen csak összehasonlítja a különböző tétgyűjtő poolok által kínált legmagasabb hozamokat, de vannak más fontos tényezők is, amelyeket figyelembe kell venni.

Sok érme megkövetel egy minimális zárolási időszakot, amely korlátozza az eszközök kivonását egy meghatározott időszak alatt, és a különböző blokkláncokon eltérő várakozási idők lehetnek az eszközök kivonására.

A zárolási időszak - amely hetektől akár hónapokig is terjedhet - kivonja a forgalomból a feltett kriptoeszközöket. A letétbe helyezési időtartam végén a kriptovaluta-állományához való hozzáférés visszanyerése mellett hozamot is szerezhet.

Vigyázzon azonban, mivel a feltett eszközeivel nem végezhet semmilyen tranzakciót, és ha úgy dönt, hogy a lock-in időszak lejárta előtt feloldja a feltételt, akkor elveszíti a keletkezett kamatokat, amelyeket a tőkéjéből vonnak le.

Hogyan lehet kriptovalutákat feltölteni?

Először is meg kell vásárolnia és digitális pénztárcájában tárolnia kell a megfelelő tokeneket. Ha például Cardanóra szeretne tétet tenni, akkor a Cardano ADA tokenjére lesz szüksége a pénztárcájában.

A tétgyűjtés vonzó módja lehet a befektetők számára, hogy a vagyonukat munkába állítsák, ahelyett, hogy egy kriptopénz-tárcában rejtegetnék, ami a pénz matrac alá dugásának digitális megfelelője.

Szólóban vagy poolban?

Bár a legnagyobb jutalmakat a teljes értékesítővé válás hozza, ez egy jelentős minimális befektetést is igényel. Egyes befektetők számára ezért nem biztos, hogy a szólóban való indulás a praktikusabb megoldás. Egy egyszerűbb és olcsóbb módja annak, hogy belemerüljön a tétgyűjtésbe, ez lehetséges a tétgyűjtő poollal.

A tétgyűjtő pool az, ahol az érmék tulajdonosai erőforrásaik egyesítésével, úgynevezett poolinggal csoportot alkothatnak. Az eszközeik összevonásával javíthatják a blokkok érvényesítésének esélyeit, és cserébe jutalmakat szerezhetnek.

Az egyéni tétgyűjtéshez képest azonban a tétgyűjtő pool kisebb hozamot kínál, mivel minden egyes érvényesítési jutalom felosztásra kerül az eszközeiket feltett résztvevők között.


The Conversation

Ne hagyd ki!