Vízből kilátszó segítséget kérő kéz
Fotó: unsplash

Viszik, mint a cukrot! Népszerű az újraindítási gyorskölcsön

1500 hitelkérelem, 10 milliárd forint, 0 kamat, gyorsított ügyintézés. Így lehet jellemezni az Újraindítási Gyorskölcsön első két heti teljesítményét.

​Segítség a bajban lévőknek

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által kínált Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön elsősorban azoknak az ágazatoknak kíván segítséget nyújtani, melyek a vírus miatt igen nehéz helyzetbe kerültek. 10 éves futamidővel, végig fix, 0 százalékos kamattal van lehetőség 1-10 millió forint közötti összeg felvételére. A március 8. óta élesített hitelprogramot eddig nagyrészt a vendéglátásban, a turizmusban, az oktatásban, illetve a kulturális ágazatban működő vállalkozások igényelték. A kölcsön 55 különféle TEÁOR kódú tevékenységre vehető fel. A teljes keret 100 milliárd forint.

​Kétszer ad, ki gyorsan ad

Annak érdekében, hogy minél előbb megkapják a hitelt, az MFB gyorsított eljárásban intézi a hitelkérelmeket és a szerződéseket, melyet erre a célra kialakított MFB pontok segítenek. Szerencsére a járványhelyzet nem befolyásolja az ügyintézés menetét. Ezidáig 1500 hitelkérelmet dolgoztak fel, melyek összértéke meghaladta a 10 milliárd forintot. Az átlagosan kérvényezett hitelösszeg 9,2 millió forint, így elmondható, hogy az Fejlesztési Bank jól lőtte be az igényelhető sávot, nem indokolt, hogy kitolják a felső határt. Jellemzően a közép-magyarországi, a dél-alföldi és a nyugat-dunántúli régióban tevékenykedő vállalkozók jelentkeztek hitelért.

​Dolgozzunk előre

Az MFB honlapján elérhetők a hiteligényléshez szükséges dokumentumok és segédletek, illetve egyéb információk a programról. A dokumentumokat érdemes otthon kinyomtatni és kitölteni, így csökkenthetjük a személyes ügyintézés idejét. Az adategyeztetés és a közjegyzői okirat kitöltése sem az ügyfél feladata. Az MFB készített egy közjegyzői okirat mintát, ezt a közjegyzők már megkapták. A szükséges adatokat az MFB Pont egyezteti az illetékes közjegyzővel. Az ügyintézés gyorsaságának köszönhetően az első folyósítások már megtörténtek, közben pedig folyamatosan készítik elő a program következő szakaszát.


Ne hagyd ki!