Airpodot tartanak kézben egy drótkerítés előtt
Fotó: Shutterstock

Perlik az Apple-t egy egészségkárodást szenvedett gyerek szülei

Beperelte az Apple-t egy texasi kisfiú családja, mert a gyerek tartós halláskárosodást szenvedett a cég AirPod vezetékmentes fülhallgatójának használata közben.


A szülők szerint az AirPod hibás volt, mert „Amber Alert” jelzései fülsértően hangosan szóltak, attól függetlenül, hogy a fülhallgató milyen hangerőre volt állítva. A kaliforniai San Joséban benyújtott periratban a tech céget vétkes gondatlansággal és csalással vádolják.

Egy hang elég volt

A szülők azt állítják, hogy a fiuk, akit csak B.G-ként emlegetnek, 2020 májusában Netflixet nézett az iPhone-ján, a jobb fülében egy AirPoddal, amikor a fülhallgatóban hirtelen fülsiketítő hangerőn felhangzott az Amber Alert, amely elrabolt vagy eltűnt gyerekekre figyelmezteti a használót.

Ez szerintük megrepesztette az akkor 12 éves gyerek dobhártyáját, és belső fülkárosodást okozott. Ennek következményeként B.G. tartós halláskárosodást szenvedett, fülzúgása lett, rendszeresen szédül és hallókészüléket kell viselnie – olvasható a periratban.

Tudtak róla

Carlos Gordoa és Ariani Reyes szerint az Apple tisztában volt a problémával, hogy az AirPod extrém hangerőn játssza le a figyelmeztető jelzéseket, mert erre már 2019-től kezdve folyamatosan felhívták a cég figyelmét a felhasználók. A panaszokból már akkor kiderült, hogy a jelzések hangereje nem egyezik meg az aktuálisan kiválasztott hangerővel.

Ennek a kisfiúnak az élete gyökeresen megváltozott. Az Apple nem figyelmeztetett a hangerőkülönbségre az AirPodoknál, emiatt lett tartós halláskárosodása – közölte a családot képviselő ügyvéd a Reutersszel.

Az Apple egy éve közzétette azoknak a termékeinek a listáját, amelyek megzavarhatják a beültetett orvosi eszközök (pacemaker, defibrillátor) működését.

The Conversation

Ne hagyd ki!