Twitter logó alakú felhők a kék égen
A Twitter nem engedi, hogy Elon Musk könnyedén kihátráljon a vásárlásból. A tech cég a periratban azzal vádolja a milliárdost, hogy „megtagadja kötelezettségének teljesítését”.

Musk a múlt héten jelentette be, hogy eláll a 44 milliárd dollár összegű vételi ajánlattól, amelyet áprilisban írt alá. Arra hivatkozott, hogy a cég nem közölte pontosan, mennyi az álprofilok aránya a Twitteren.

A Twitter bírósági keresetében szenvedélyes hangon ismerteti a vádjait Muskkal szemben, íme a hat legjobb "üzenet". A milliárdos reakciója a cikk végén olvasható.

Képmutatás

Musk elállási stratégiája „a képmutatás mintapéldája”. A perirat rámutat, hogy Musk egyik fő motivációja a közösségi platform bekebelezésére az volt, hogy megszabadítsa azt a spamektől. Utóbb azonban csavart egyet a narratíván, és inkább arra kérte a Twittert: bizonyítsa, hogy a spamek aránya nem jelent komoly problémát a cégnél.

Ürügy

Musk valótlan indokokat fabrikál, hogy kivonja magát a megállapodásból. A periratban úgy fogalmaznak: az aláírt dokumentum kevés mozgásteret hagy a milliárdosnak, de ő ki akart lépni - ezért állt elő alaptalan vádakkal a Twitter álfelhasználóinak számáról.

Invazív

Musk adatkérése a spam és bot felhasználókról támadó és indokolatlan kérés. A Twitter szerint Musk egyre „irrelevánsabbá, terjedelmesebbé és tarthatatlanabbá váló” információkérései azt jelezték, hogy próbál kihátrálni a megkötött megállapodásból.

Versenytárs

Musk megpróbálhatja létrehozni a Twitter versenytársát. A perirat szerint mielőtt Musk felajánlotta a vételt, azt mondta Parag Agrawal Twitter-vezérnek, hogy három gondolata van:

  1. csatlakozna a Twitter igazgatótanácsához,
  2. magánkézbe venné a céget,
  3. versenytársat hozna létre.

Musk utóbb visszautasította az igazgatótanácsi helyet, most megpróbál kihátrálni a vételből, de Musk harmadik opciója egy versenytársra vonatkozóan megmaradt.

Helyrehozhatatlan 

Musk szándékosan okoz helyrehozhatatlan kárt a cégnek. A perirat szerint a csatározás Muskkal „rossz hangulatot gerjesztett” a Twitter körül, és a pénzügyi károkkal ez le sem írható.

Vicc

Musk úgy kezeli a vételi folyamatot, mintha egy jól előkészített vicc lenne. A periratban rámutatnak, hogy a milliárdos nem vette komolyan a Twittert és annak részvényeseit, valamint a perrel való fenyegetést is elviccelte.

A periratra Musk annyit tweetelt:

ó, az irónia, LOL.

Itt írtunk arról, hogyan csökkent a Twitter részvényeinek értéke, mióta Musk bejelentette vásárlási szándékát. A per végkimeneteleként akár ezt az összeget is számon kérhetik rajta.


The Conversation

Ne hagyd ki!