Vajon mi lehet az a befolyásoló tényező, ami mindennapjaink szerves része, a túlélésünk kulcsa, és nagyobb hatással van ránk, mint a koronavírus-járvány? Ez bizony az édesvíz. Vagyis annak hiánya.

Összefüggések hálójában

Bár joggal gondolhatnánk, hogy a népesség növekedésével egyenesen arányosan növekszik az igény az édesvízre, mégsem így van. 1900 és 2014 között a Föld népessége 336 százalékkal növekedett, az édesvízre való igény viszont 500 százalékos növekedést mutatott ebben az intervallumban. Ez azt jelenti, hogy 671 milliárdról, 4 ezer milliárd köbméterre nőtt az édesvíz felhasználási igénye globálisan.

​Többpontos szükségletek

Amikor ezt a területet vizsgáljuk, érdemes figyelembe vennünk, hogy nem csak a szomjunk oltására szolgál az édesvíz. A legnagyobb mennyiséget a mezőgazdaságban használják fel, közel 70 százalékos részesedéssel. Emellett az elektromos áramellátáshoz is rengeteg édesvízre van szükség.

Továbbá az OECD előrejelzése alapján 2000 és 2050 között 55 százalékkal fog nőni az édesvíz igény. Ennek a növekedésnek az eloszlása az alábbiak szerint fog várhatóan alakulni:

  • mezőgazdaság és ipar: +400 százalék
  • elektromosítás: +140 százalék
  • háztartási felhasználás: +130 százalék

​A globális felmelegedés

Az éghajlatváltozás jelentősen átalakítja a víz körforgását, ugyanis a magasabb hőmérséklet növeli a növényzet, a szárazföld, a felszíni vizek és az óceánok párolgását. Mivel a melegebb légkör több vizet tart, a hirtelen lezúduló több csapadék fokozott áradásokhoz vezethet. A melegebb éghajlat azt is jelenti, hogy kevés csapadék hullik hó formájában. A hó tulajdonképpen a természetes víztárolás megfelelője, ennél fogva értékes „eszköze" a későbbi évszakoknak. Ezen túlmenően a globális felmelegedés miatt kevesebb és rövidebb lesz az esős időszakok száma, ez pedig súlyos aszályokat okoz a Föld rengeteg területén. Például az USA délnyugati részén, Afrikában vagy Ausztráliában – olvasható a Portfolio cikkében.

Mindezek mellett az egyik legsúlyosabb társadalmi probléma, hogy a világon jelenleg minden harmadik ember nem jut megfelelő minőségű ivóvízhez. Ezen felül 4,2 milliárd embernek nincs biztonságosan kezelt szennyvíz elvezetése, és a világ lakosságának közel felének még a kézmosási lehetőségei korlátozottak.

​Mi lehet a megoldás?


Erre sajnos nincs minden igényt kielégítő válasz, hiszen olyan megállíthatatlan folyamatok zajlanak, melyeket igen kis mértékben tudunk befolyásolni. Viszont az egyes ember is tehet a változásért, érdemes körültekintően járni a világban, ugyanis sok kezdeményezés van, mely segíthet a helyzeten. Egyre több cég foglalkozik ezzel a kérdéskörrel: vannak cégek, amelyek szennyvízgazdálkodással, víztisztítással, sótlanítással, vagy ivóvíz-újrahasznosítással foglalkoznak. Sokan ezek közül a vállalatok közül a világ különböző tőzsdéin is jegyezve vannak, lehetőséget adva a befektetőknek, hogy profitáljanak és tulajdonosként kivegyék részüket a globális vízhiány megoldására irányuló törekvésekből. Emellett érdemes a civil kezdeményezésekre is figyelni.

The Conversation

Friss

Szeptemberben kidobják a sugar daddy-ket a Google Play-ről

A Google Play szakemberei megvizsgálták a vállalat érzékeny tartalmakra vonatkozó irányelveit, és úgy döntöttek, ideje változtatni a szabályokon. Szeptembertől egyetlen sugar daddy app sem kerülhet be az androidos piactér kínálatába.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Potom pénzért árverezik el Diana hercegnő esküvői tortaszeletét

A Dominic Winter aukciós ház gondoskodott róla, hogy Diana hercegnő és Károly herceg menyegzőjéről az esemény után 40 évvel is beszéljenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez a 16 éves srác összehozott egy 2 millió dolláros üzletet

A tavalyi év egyértelmű nyertesei a kiskereskedelmi online vállalatok voltak, illetve a 16 éves New Jersey-i Max Hayden.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!