Rockefellerék és az IKEA összedobott egymilliárd dollárt, mutatjuk, mire

Az IKEA és a Rockefellerek alapítványa története legnagyobb akciójában 500-500 millió dollárral indítja el azt az alapot, amely a fejlődő országokban szeretné ösztönözni a szegénység és a klímaváltozás elleni küzdelmet a megújuló energiákra épülő befektetésekkel.


A Financial Times értesülése szerint nem központosított nagy projekteket, hanem inkább sok kicsi fejlesztést finanszíroznának az alapból. A cél elérése érdekében már több nagyobb szervezettel is sikerült megállapodni az ügy támogatásáról, köztük a Világbankhoz kötődő International Finance Corporationnel és a US International Development Finance Corporationnel. A cél, hogy év végéig a már befektetett egymilliárd dollár mellé 10 milliárdot rakjanak még össze, ezt követően pedig az alapot megnyitnák kereskedelmi befektetőknek is az egyéni projektek támogatására.

Egymilliárd itt, egymilliárd ott

A két alapítvány egymilliárd ember energiaellátási gondjain enyhítene, és az egymilliárdnál maradva, az évtized végére ennyi tonna széndioxid-kibocsátástól mentesítené a bolygót. A pénznek lesz helye, a koronavírus a becslések szerint két évtizeddel vetette vissza a szegényebb országok fejlődését.


Ne hagyd ki!