Zöld logisztika, avagy a környezettudatos szállítmányozás jövője

Zöld logisztika, avagy a környezettudatos szállítmányozás jövője

Napjainkban igen nagy szerepet tölt be szinte valamennyi iparágban a környezet védelme. A vállalatok részéről a környezettudatos működés már nem holmi PR fogás, hanem egy konkrét cél, amelyet igyekeznek minél jobban beépíteni működésükbe. A logisztika területén ugyanis egyre gyakrabban fordul elő a „zöld” jelző, így egy sikeres vállalkozásnak előbb-utóbb ezen trendhez kell igazítania szállítmányozási folyamatait.

Mit is jelent pontosan a zöld logisztika? 

A zöld logisztika vagy zöld szállítmányozás definíció szerint magába foglal minden olyan törekvést a fuvarozásban részt vevő felektől, amelyek anyag- és energiahatékonyságra, ezáltal a környezetvédelemre irányulnak. Szerencsére a szakmabeliek között egyetértés van a tekintetben, hogy milyen irányelveknek kell teljesülniük a zöld szállítmányozás alkalmával:

  • Lehetőség szerint a fuvarozás minél környezetbarátabb termékek használatával történjen.
  • A beszerzési folyamatok kialakításakor arra kell törekedni, hogy azok támogassák a környezetvédelmet.
  • Mind az ellátási lánc kiépítésekor, mind a szállítmányozási partnerségek kialakításakor a vezetőségnek figyelembe kell venniük a zöld kritériumokat is.

A zöld szempontok alapján működő vállalkozások a fenti irányelvek alapján próbálják meghatározni a logisztikai folyamataikat. Ezen törekvésekkel nagymértékben növelhető a szállítmányozás hatékonysága, miközben csökkenthetők annak költségei. A zöld elveket követő vállalatok így nemcsak a környezetet, de pénztárcájukat is kímélhetik. Miután pedig fogyasztói oldalról is egyre inkább növekszik az igény a zöld logisztika iránt, így még fontosabb lesz a cégek számára a környezettudatosabb termékek és szolgáltatások használata.

Környezetbarát fuvarozási megoldások a gyakorlatban 

A zöld logisztika célja, hogy minél kevesebb legyen a szén-dioxid kibocsátás, a zajszennyezettség, valamint kisebb legyen a működéshez szükséges ökológiai lábnyom. Manapság a vállalatok számára több opció is rendelkezésre áll, amelyekkel támogatni lehet a fenntartható szállítmányozást.

Az egyik ilyen megoldás a járműpark korszerűsítése – a fosszilis üzemanyaggal üzemelő járművek helyett az elektromos vagy hibrid szállítóeszközök használata nagymértékben kíméli a környezetet. Főleg a logisztikával foglalkozó cégek körében terjedt el ezen gyakorlat, miután a technológiai fejlődésnek köszönhetően a zöld járművekre egyre nagyobb mértékben lehet számítani fuvarozáskor.

A másik stratégia az erőforrások felhasználásának csökkentése és az újrahasznosítás. A Schoeller Allibert holland multivállalat például olyan visszaforgó műanyag tárolókat és dobozokat gyárt, amelyek 100%-ban újrahasznosíthatók. Innovatív termékeik előállítása során nem keletkezik műanyag hulladék, miközben egyéb extra funkciókkal is rendelkeznek, amelyekkel csökkenthetők a fuvarozás költségei és ideje, pl. összecsukhatók vagy egymásba rakhatók.

A szállítmányozás hatékonyságát nagyban növelheti egy fejlett irányítási rendszer. A segítségével optimalizálni lehet a fuvarozási útvonalakat, vagy eredményesebben kezelhető a járműflotta. Így egyszerre redukálható a károsanyag-kibocsátás, valamint csökkenthetők a szállítmányozáshoz szükséges erőforrások.


Ne hagyd ki!