A McDonald's hivatalosan is bejelentette, hogy 2050-re a globális üvegházhatású gázkibocsátását nullára csökkenti. Ez azt jelenti, hogy alig 29 év múlva a hamburgerben lévő marhahústól kezdve egészen az irodai izzókig, minden fenntarthatóan lesz előállítva vagy úgy fog üzemelni.


Fontos lépés

A világ egyik meghatározó gyorsétteremlánca is csatlakozott az ambiciózus környezetvédelmi célokat megfogalmazó vállalatok egyre népesedő táborábhoz, bár a meki koránt sincs egyszerű helyzetben. Ne feledjük, az üzletpolitikájának alapja a franchise hálózat, amelyben több tízezer vállalkozás található. A céljait csak úgy tudja maradéktalanul megvalósítani, ha minden partnere elkötelezi magát a nettó zéró kibocsátás megvalósítása mellett. Éppen ezért szakaszokra bontotta a programot, így lépésről lépésre haladhat a környezettudatos működés felé. Az első feladat az, hogy 2030-ra a közel 40 ezer franchise partner és a hamburgerlánc beszállítói is minimum harmadára csökkentsék a jelenlegi, abszolút kibocsátásukat. A vállalat továbbá a Science Based Targets nonprofit kezdeményezéssel együttműködve a meglévő klímacéljait is felülvizsgálja.

Miért van erre szükség?

Az ENSZ tudósainak álláspontja szerint a klímakatasztrófa elkerülése érdekében 2050-re az egész Föld üvegházhatású nettó gázkibocsátását nullára kell csökkenteni. Így megakadályozható lenne, hogy a globális felmelegedés meghaladja a 1,5 Celsius-fokot. Félreértések elkerülése végett, többnyire a környezettudatos vállalatok esetében sem lehetséges, hogy nulla károsanyag-kibocsátással üzemeljenek. A nettó zéró emisszió azt jelenti, hogy a cég annyi üvegházhatású gázt bocsát ki, amennyit elnyel.

A McDonald's-al együtt már több mint 1000 vállalat tett fogadalmat a fenntartható működés megvalósítására. A napokban 220 alapkezelő, amelyek több mint 30 000 milliárd dollár fölött rendelkeznek, levelet írt a világ 1600 legszennyezőbb vállalatának, amelyben felszólították a vezérigazgatókat tudományos alapú környezetvédelmi célok kitűzésére, mivel a tűzesetek, aszályok és árvizek egyre jobban indokolják az éghajlatváltozás lassítását.

A húsban az erő

A meki a világ egyik legnagyobb marhahús-felvásárlója. Teljes kibocsátásának 80 százaléka a marhahúshoz, a csirkehúshoz, a tejtermékekhez és az egyéb fehérjeforrásokhoz köthető ellátási láncból származik. A Science Based Targets segítségével azon dolgozik, hogy optimalizálja a mezőgazdasági, földhasználati és erdészeti tevékenységeit.

A McDonald's célkitűzése magában foglalja a közvetlen forrásokból, például vállalati irodákból és éttermekből, valamint közvetett forrásokból, különösen a franchise-éttermekből és a beszállítók áruiból és szolgáltatásaiból származó kibocsátások csökkentését is.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!