Megmenekülhet a Velencei-tó

Folyamatban van a tó megmentése

Megmenekülhet a Velencei-tó

Úton van az átfogó és komplex vízügyi intézkedési terv, derült ki az államtitkár válaszából.Folyamatban van

Orbán Balázs államtitkár tiszta vizet öntött a pohárba, amikor megválaszolta a DK-s Vadai Ágnes kérdését, hogy ha a fóti filmstúdióra 42 milliárd forint jut, akkor miért nem ad a kormány a Velencei-tó megmentésére. Az államtitkár azt mondta, hogy:

"(a kormány) kész támogatni egy olyan átfogó és komplex megközelítésű vízügyi intézkedési tervet, amely figyelemmel van az ivóvíz-biztosítási, árvízvédelmi és az öntözési szempontokra is. Ennek a tervnek az előkészítése több szakmai szervezet és szakértő bevonásával már folyamatban van."

Már eddig adtak 14 milliárdot

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a Velencei-tó vízrendszere természeti okok miatt időről időre vízhiányos terület, ami főként a csapadék és a párolgás évi alakulására, azok arányára vezethető vissza. A vízgyűjtő alapvetően száraz jellegét a klimatikus viszonyok mellett a terület geológiai tulajdonságai is meghatározzák, amelyek az egyébként is sekély tavat kiemelten érzékennyé teszik a száraz vízháztartási helyzetekkel szemben.

Az államtitkár közlése szerint:

"a Velencei-tó közös ügyünk, amelynek fejlesztésére, a vízminőség fenntartható javítására, a part menti területek természetközeli állapotának magasabb színvonalú megőrzésére és környezettudatos megújítására a kormány eddig is már 14 milliárd forintot biztosított."

Ne hagyd ki!