Ezt teszi a dió az egészségért
Fotó: Shutterstock

Ezt teszi a dió az egészségért

Itt a dióbetakarítás szezonja. Nemcsak szedni érdemes, hanem fogyasztani is. Nem csupán ősszel, hanem egész évben. Összefoglaljuk, milyen egészségre kedvező hatásokkal jár, ha diót eszünk.


A dió betakarítását akkor kell elkezdeni, amikor a gyümölcsök zöld kopáncsa többnyire már felrepedt, és könnyen leválik a dióról. Az érett diót rázással vagy óvatos ütögetéssel kell a fáról leválasztani.

A dió A- és E-vitaminban is gazdag, de megtalálható benne a B-vitamin is. A dióban sok magnézium és kálium is található, továbbá a csontképzéshez szükséges fluor, és a vérképzéshez elengedhetetlen mangán és réz is bőségesen van benne. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, de ne feledkezzünk meg immunerősítő szerepéről sem - írja az Agroinform.

A diófogyasztás a kutatások szerint növeli a bélrendszerben található jótékony baktériumok mennyiségét.

A dió gazdag omega-3-zsírsavakban is, melyek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, továbbá hozzájárulnak az erek állapotának javulásához is. Egyes kutatások szerint a dióban található tápanyagok, köztük a többszörösen telítetlen zsír, a polifenolok és az E-vitamin segíthetnek csökkenteni az oxidatív károsodást és a gyulladást az agyban.

A napi dióbevitel optimális mennyisége életkortól, nemtől és általános egészségi állapottól függően változhat, azonban általános iránymutatásként elmondható, hogy napi egy maréknyi dió fogyasztása (nagyjából 30 gramm) csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát - írja a Greendex.

2000 óta elképesztően megnőtt a magyar dió ára, mostanra több mint az ötszörösébe kerül egy kiló, mint akkor. 2010-ben 2010 forintot kellett fizetni egy kilogramm tisztított dióért Magyarországon, 2021-ben azonban ez az ár felugrott 2560 forintra. 10 év alatt, 2020-ra 4330 forintra emelkedett a dió ára itthon, ami közel 2000 forintos árnövekedést jelent egy évtized alatt. Az egyik legszembeötlőbb az utóbbi pár év árváltozása: a 2021-es kilónkénti 4630 forintos ár 2022-re 5300 (!) forintra ugrott, 2023-ra pedig az 5720 forintos szintet is elérte a dió ára itthon - jegyzi meg Agrotrend.

Törhetik a fejüket, gondban a hazai diótermesztők


Korábban arról írtunk, hogy az elmúlt 10 évben 6000-ről 9200 hektár fölé nőtt Magyarországon a dióültetvények területe a támogatási konstrukcióknak is köszönhetően, a termésmennyiség azonban nem emelkedett. A termésátlagok sok esetben a hektáronkénti 1-1,5 tonnát sem érik el, szemben a versenytársakkal, ahol a 4-5 tonnás hektáronkénti átlag sem szokatlan - írja friss elemzésében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB).

A gyenge termésátlagot azzal magyarázták, hogy még mindig nagyon sok az elhanyagolt, a termesztéstechnológiát tekintve alacsony színvonalú dióültetvény, a jól művelt, prosperáló ültetvények nagysága - ahol intenzív körülmények között folyik a diótermesztés és a 3 tonnás átlag is elérhető - 3000 hektár alatt van az országban.

Ne hagyd ki!