A felhasznált olaj is újrahasznosítható
Fotó: Shutterstock

Ezért ne a lefolyóba öntsd a használt sütőolajat

Több ezer tonna használt sütőolajat gyűjtött össze eddig a MOL olajipari óriáscég a magyarországi kútjain kihelyezett töltőállomásain. Sokan meglepődhetnek, hogy mire jó a kidobott olaj.10 éve gyűjtik az olajat

2,8 millió liter használt sütőolaj összegyűjtésénél jár a MOL a töltőállomásain 10 év után. Az olajbegyűjő programja 2011-ben indult, azóta mintegy 2561 tonna sütőzsiradékot sikerült összegyűjtenie. Ezzel a mennyiséggel a lakosság több ezer liter élővizet kímélt meg az elszennyezéstől a MOL Sajtóközleménye szerint.

Az olaj összegyűjtését több környezetvédelmi és gazdasági szempont is indokolja. Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használunk fel. A használt sütőolaj szervezett elszállítása és feldolgozása azonban csak az üzemi konyhák és éttermek esetében megoldott. Többnyire a lefolyókban vagy a szemetesekben végzi a háztartásokban felhasznált étkezési olaj. A csővezetékek falára lerakódó zsiradék azonban dugulást okozhat, a szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként kerül a hulladéklerakókba.

Azonban az az eset a legveszélyesebb, amikor a sütőolaj az élővizekbe jut. Tavakba, folyókba kerülve ugyanis a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.

Nagyszabású kezdeményezés

Az Agroinform.hu egyik cikkéből kiderül, hogy az olajipari cég számára messze a legnagyobb mennyiségben Pest megyében gyűjtöttek olajat, mintegy 1055 tonnát 10 év alatt. A képzeletbeli dobogó második helyezettje Győr-Moson-Sopron 149 tonnával, a harmadik helyezett pedig Veszprém megye 114 tonna használt olajjal. A MOL egyébként országszerte több mint 350 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőállomásokat.

„A kezdeményezés tökéletesen beleillik a MOL hosszútávú vállalati stratégiájába, hiszen az összegyűjtött étolajból bioüzemanyag készül a Rossi Biofuel komáromi üzemében. Ezúton is arra szeretnék bátorítani mindenkit, hogy az ünnepek után térjen be töltőállomásainkra, hiszen a nálunk leadott használt sütőolajból nem veszélyes hulladék, hanem környezetbarát termék lesz”

– mondta Bakos Piroska, a MOL Magyarország szóvivője.

Bioüzemanyag készül belőle

A cikkből az is kiderül, hogy a töltőállomásokon leadott olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze. Ez a cég tisztítja meg, majd eljuttatja azt a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát terméket állítanak elő. Az így létrejött üzemanyagot pedig a MOL százhalombattai finomítójában használnak fel gázolaj gyártásánál biokomponensként.

Ne hagyd ki!