Erdőirtás

Az Egyesült Államok, Norvégia és Nagy-Britannia olyan nagyvállalatokkal fogott össze, mint az Amazon és a Nestlé. Egyelőre 1 milliárd dollárt áldoznának a világ erdeinek megmentésére. 2030-ra felszámolnák az erdőirtást-írja a Reuters.


A klímavédelmi csúcstalálkozón bejelentették a LEAF koalíció megalakulását (Lowering Emissions by Accelerating Forest finance, magyarul az emisszió csökkentése az erdőgazdálkodás fejlesztésével, a LEAF rövidítés pedig az angol falevél szóra hajaz).
A programban résztvevő kormányok és vállalatok 1 milliárd dollárt (301 milliárd forint) akarnak olyan országokban befektetni, ahol kritikus fontosságú trópusi és szubtrópusi erdőterületek találhatók, ezzel ösztönözve őket arra, hogy csökkentsék az erdőírtást és a károsanyag kibocsátást.

Aggasztó adatok

Az erdőirtás 2020-ban indult be igazán. Egyes jelentések szerint 12 százalékkal növekedett a pusztítás mértéke, ami azt jelenti, hogy 10 millió hektárral több erdő tűnt el, mint 2019-ben. Ez nagyjából Svájc területének felel meg.
A LEAF koalíció a klímavédelem mellett 2050-re az egész világon le akarja nullázni a károsanyag-kibocsátást. Az Egyesült Államok klímaváltozásért felelős különmegbízottja hozzátette, hogy egy ilyen ambiciózus cél eléréséhez nem elég a kormányok összefogása, be kell vonniuk a nagyvállalatokat is.

Szigorú előszűrés

Az országok jelentkezését 2021 júliusáig várják. A programban való részvétel előtt feltérképezik a jelentkezőket, hogy milyen emisszió-csökkentési változásokat akarnak megvalósítani, amelyek közvetlen hatást gyakorolhatnak az erdők megóvására. Az intézkedések nagyságától függően eltérő összegeket kaphatnak a LEAF-től. Az adminisztrációt egy amerikai non-profit vállalat, az Emergent végzi majd.

A csatlakozó vállalatoknak önkéntesen, nagymértékben csökkenteniük kell a saját károsanyag-kibocsátásukat, tudományra alapozott célokat kell kitűzniük, illetve mély elkötelezettséget kell mutatniuk az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Egyezmény végrehajtására.

Nagy-Britannia, az USA és Norvégia mellett egyelőre az alábbi vállalatok léptek be a koalícióba:

  • Amazon
  • Nestlé
  • Airbnb
  • Unilever
  • Salesforce
  • Bayer
  • McKinsley & Company
  • Boston Consulting Group
  • GlaxoSmithKline
A klímaváltozás a legnagyobb fenyegetés a bolygónk számára, és a LEAF-nek köszönhetően a kormányok és a vállalatok közösen harcolhatnak ellene. A közös célért való egyesülés eredményeként az országok és cégek koalíciójának esélye nyílt arra, hogy akár 2030-ra teljesen megszűnjön az erdőírtás

-mondta Jeff Bezos, az Amazon vezére.


Ne hagyd ki!