Jövőre már csak rögzített kupakokat használhatnak a gyártók
Fotó: Shutterstock

Az ivásban zavar, de jobb, ha megszokod a rögzített kupakot

Bár Magyarországon még csak néhány italgyártó vezette be a rögzített műanyag kupakot, 2024 júliusától teljesen megszűnik a hagyományos műanyag kupakok használata a műanyag palackokon és a gyümölcsleves dobozokon, ekkortól a kupakot környezetvédelmi okokból rögzíteni kell – közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ).


Az új kötelezettséget az unió valamennyi tagállamában alkalmazni kell majd. A többi európai uniós tagállamhoz hasonlóan a gyártók a következő évben Magyarországon is fokozatosan állnak majd át az új megoldás használatára, a fenti határidőig minden iparági szereplőnek készen kell állnia arra, hogy olyan csomagolást vezessen be, amelynél a kupak az italtárolóhoz rögzítve marad a termék rendeltetésszerű használata során. Fontos cél az is, hogy 2024 júliusától már csak ilyen termék kerüljön forgalomba – mondta el Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára.

A szervezet szerint a kupak rögzítésével azt akarják megakadályozni, hogy az a kommunális szemétben vagy a természetben eldobálva végezze, így járuknak hozzá a csomagolási hulladék csökkentéséhez és a körforgásos gazdaság megvalósításához.

Biológiailag lebomló műanyagon dolgoznak magyar kutatók

Csupán egy százalékát teszik ki a biológiailag lebontható polimerek a hazai műanyaggyártásnak. A maradék 99 százalék leginkább kőolajszármazékokból készül. Pedig Európában egyre nagyobb arra az igény, hogy kivonják a forgalomból az egyszer használatos műanyagokat.

Az egyszer használatos műanyagokkal sem lenne probléma, ha megfelelő helyre dobnánk őket, összegyűjtenénk, majd újrahasznosítanánk. Ám a múltban két generáció oktatásából is kimaradt annak a tudásnak az átadása, hogyan kell felelősséggel bánni a szeméttel- nyilatkozta Vida Ádám, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. divízióigazgatója.

Ma a biopolimerek jellemzően olyan élelmiszer-alapanyagokból készülnek, amelyek akár élelmezésre is fordíthatók. Viszont a kuktatóintézet idehaza szezonálisan elérhető biomasszákat, hulladékokat, ipari melléktermékeket használna fel a gyártáshoz, amelyek nem hasznosíthatók élelmezési célokra. Ezen anyagokból fermentációval tejsavat állítanának elő, azt polimerizálnák, majd az így létrejövő polimerből műanyagot gyártanának.


Ne hagyd ki!