Tengerparti erózió Skipsea-n, Kelet-Yorkshire-ben

Tengerparti erózió Skipsea-n, Kelet-Yorkshire-ben

Fotó: Shutterstock

Nincs mese, költözni kell, mert jön a víz

A brit Környezetvédelmi Ügynökség első embere arra figyelmeztette a tengerparti közösségeket, hogy az emelkedő tengerszint és a parti erózió miatt költözni lesznek kénytelenek.

James Bevan megfogalmazása szerint a legkeményebb kényelmetlen igazság az, hogy hosszú távon a klímaváltozás – az Egyesült Királyságon belül és az egész világon – azt jelenti, hogy egyes közösségek nem maradhatnak meg jelenlegi lakóhelyükön.

30 centis emelkedés

A folyók áradása után legtöbbször biztonságosan vissza lehet térni és egy jobb életet építeni, de a partmenti erózió nem korrigálható, ahogy azok a területek is elvesznek, amelyeket gyakran elönt a tenger, vagy folyamatosan víz alá kerülnek

– mondta a szakértő.

Az emelkedő tengerszint az egész világon sok partmenti közösséget veszélyeztet, beleértve a Csendes- és az Indiai-óceán szigetállamait.

A Maldív-szigetek elnöke egy tavalyi beszédében a COP 26 klímacsúcstalálkozón igyekezett megvilágítani a veszélyt, amely 1192 szigetből álló országát fenyegeti.

A szigeteinket lassan bekebelezi a tenger, egyiket a másik után

– mondta Ibrahim Mohamad Solih. Ha nem állítjuk meg a folyamatot, a Maldív-szigetek a század végére megszűnik létezni – tette hozzá.

Közben az Egyesült Államokban a Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal februárban arra figyelmeztetett, hogy az ország körül átlagosan egy lábbal (több mint 30 centivel) fog megemelkedni a vízszint 2050-re. Ez egyenlő az elmúlt száz év vízszintemelkedésének mértékével.

A költözés marad

A brit Bevan, aki egy hazai konferencián beszélt, úgy vélte, hogy néhány helyen az egyetlen megoldás – gazdasági, stratégiai és humán értelemben – az lesz, hogy a közösségek egyszerűen elköltöznek a veszélyes zónából, ahelyett, hogy megpróbálnák megvédeni őket az emelkedő tengerszint elkerülhetetlen hatásaitól.

Bevan úgy véli, hogy a klímaváltozás hatásai egyre rosszabbak lesznek, így muszáj lesz távolabb költözni a tengerpartoktól.

Májusban a Meteorológiai Világszervezet azt közölte, hogy

a globális átlagos tengerszint 2021-ben új rekordmagasságot ért el:

évente átlagosan 4,5 milliméterrel emelkedett 2013 és 2021 között. Ez több mint a duplája az 1993 és 2002 közötti értéknek. Oka pedig főként a jégtömeg felgyorsult csökkenése.

A Világszervezet hozzátette, hogy ennek minden bizonnyal jelentős hatása lesz a tengerpartokon élő százmilliók életére, még amellett, hogy sokkal inkább kitettek a trópusi ciklonok pusztításának.


Ne hagyd ki!