Fidzsi-szigeteken sárga kajak

Fidzsi-szigetek

Fotó: Shutterstock

Nem csak riogatás: újabb paradicsomi szigeteket kebelez be a Csendes-óceán

A Fidzsi-szigeteken egy falu teljes lakosságának költöznie kell a tengerszint-emelkedés miatt. Azt szeretnék, hogy a költségeket a fejlett országok nagy károsanyag-kibocsátói fedezzék, akik áttételesen felelősek a környezeti változásért.


Az idősek egyelőre még kivárnak, abban bízva, hogy helyreállító munkálatok révén még megmenthető az otthonuk. Ha nem, akkor nemcsak a házaikat, de őseik temetőjét is át kell engedniük a víznek.

Egzisztenciális fenyegetés 

A Fidzsihez tartozó Szerua-szigeten élő mintegy nyolcvanfős közösségnek muszáj lesz költöznie, miután a partmenti falucskát lassacskán bekebelezi a tenger.

A sziget csak az egyike azoknak a településeknek, ahol az áttelepítés marad az egyetlen megoldás. Ehhez, de a kérdéses hatékonyságú helyreállító munkálatokhoz is rengeteg pénzre van szükség.

Július közepén 15 csendes-óceáni nemzet részvételével tartottak konferenciát Suvában, Fidzsi fővárosában. Egyetértettek abban, hogy a klímaváltozás közvetlen egzisztenciális fenyegetést jelent számukra.

A globális felmelegedés legkézzelfoghatóbb következményeivel szembesülve azt szeretnék elérni, hogy a fejlődő országok ne csak csökkentsék a károsanyag-kibocsátásukat, de állják a szigetlakók költségeit is.

Nem nagyon akarnak fizetni

Fidzsi gazdasági minisztériumának egyik illetékese a Reutersnek elmondta: tengerparti védőgátak felhúzása, mangróvefák ültetése, a vízelvezetés javítása sok helyen már nem elegendő.

Az összeg azonban, amelyet a fejlett országok az ENSZ klímakonferenciáján felajánlottak, nem fedezi az áttelepítést, csupán az adaptációt, például védőgátak építését.

A tavalyi COP 26 elnevezésű klímakonferencián a fejlett országok csupán abba egyeztek bele, hogy további tárgyalásokat folytassanak az ilyen jellegű anyagi kompenzációról. A csendes-óceáni vezetők a következő, COP27 konferencián ebben a kérdésben áttörést remélnek.

Fidzsi több száz apró szigetből áll, és 2014-ben a csendes-óceáni szigetek közül náluk kellett először áttelepíteni egy közösséget a vízszintemelkedés miatt. Hat másik falu költözése folyamatban van, és helyi aktivisták szerint további 795 település esetében is szükség lesz erre.

Itt írtunk arról, hogy a globális átlagos tengerszint 2021-ben új rekordmagasságot ért el, és ez nemcsak távoli vidékeket, hanem az Egyesült Királyságot is komolyan fenyegeti.

Ne hagyd ki!