A Z az oroszoknák háborús jelölés, a szlovákoknál környezetvédelmi
Fotó: shutterstock

Szlovákiában egészen mást jelöl a Z betű, mint az oroszoknál

Az orosz-ukrán háborúban a „Z” az orosz fegyveres erőket megkülönböztető jelzés, ezek az egységek a Donyec térsége felőli műveletekben vesznek részt, a négyzetbe vagy körbe írt „Z” a Krím felől érkező orosz járműveket azonosítja. Szlovákiában azonban egészen más értelmet kapott a jelölés.


Július 1-től már csak betétdíjas műanyag palackokat és fémdobozokat lehet forgalmazni, amelyeken „Z” betű látható – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Lucia Morvai, a Betétdíj-rendszerkezelő társaság kommunikációs igazgatója.

A betétdíjas rendszert bevezető államok közül Szlovákiában volt az egyik leghosszabb átállási időszak.

Egyrészt így biztosítva volt a csomagolások kicserélése, a törvény pedig elegendő időt biztosított a forgalmazóknak, hogy eladhassák a régi árut

– magyarázta Lucia Morvai szlovák sajtóbeszámolók szerint.

A betétdíjas rendszer bevezetésének első számú oka a környezetvédelem, a csomagolás több mint 90 százalékát váltják vissza az emberek. Ján Budaj környezetvédelmi miniszter szerint a beindítás nem volt egyszerű.

Ennek ellenére ma kijelenthetjük, hogy az emberek megszokták, és Szlovákia ezzel a lépéssel mintául szolgálhat a környező országok számára is

– jelentette ki Budaj.

A lakosság a rendszer január 1-jei bevezetése óta június 29-ig 264 986 441 darab betétdíjas csomagolást váltott vissza. Az országban 2011 automata visszaváltó működik, további 627 helyen kézi szkennerrel oldják meg a visszaváltás. A minisztérium szerint a rendszerhez csatlakozó üzletek és a visszaváltóhelyek száma is egyre növekszik.

A rendszert január 1-jén vezették be. Valamennyi PET-palack és fémdoboz betétdíjas 0,1 és 3 literes űrtartalom között, kivéve a tejes dobozokat, a szörpöket és a szeszes italokat. Sem a palackokat, sem a dobozokat nem szabad összenyomni, üresen kell visszaváltani azokat, a csomagoláson pedig leolvashatónak kell lennie a vonalkódnak.


Ne hagyd ki!