A jó értékesítő kincset ér
Fotó: Shutterstock

Kincset érnek ezek a munkatársak, kapkodnak értük a cégek

A nehéz gazdasági helyzetben felértékelődik az értékesítők szerepe a vállalatoknál. A logikus válasa a sales csapat erősítése, ami az értékesítők iránti kereslet élénküléséhez vezetett. Egyre élesebb a verseny a legjobbak megszerzéséért.


Horányi-Kiss Annamária, recruitment szakértő, a JIT Talent vezető tanácsadója úgy látja, minél nehezebb a gazdasági környezet, annál fontosabb az értékesítők szerepe, hiszen közvetlen kapcsolatban állnak az ügyfelekkel. Egy tapasztalt és tehetséges értékesítő nemcsak a bevétel növelésében játszik jelentős szerepet, hanem az ügyfélkapcsolatok erősítésében és az ügyfél-elégedettség növelésében is. A cégekre nehezedő nyomás azonban gyakran irreális elvárásokhoz vezet, amelyekkel az értékesítőknek kell szembenézniük. Ugyanakkor a költségek csökkentésére tett kísérletek közepette sok vállalat a bérek és juttatások befagyasztására, vagy akár csökkentésére kényszerül, ami rontja az értékesítők motivációját és elkötelezettségét, valamint fluktuációhoz vezet.

Sokan úgy érzik, hogy jelenlegi helyzetük nem biztosít számukra elegendő fejlődési lehetőséget vagy anyagi biztonságot. Az irreális elvárások és az értékesítési célok folyamatos nyomása miatt egyre többen döntenek úgy, hogy új lehetőségek után néznek, keresve azokat a vállalatokat, amelyek stabilitást, megfelelő bérezést és hosszú távú perspektívát kínálnak

– magyarázza Horányi-Kiss Annamária.

Véleménye szerint ez a trend egyúttal lehetőséget is kínál a vállalatoknak, hogy minőségi cserét hajtsanak végre az értékesítők között, ezzel a költségek növelése nélkül javítva a sales csapat eredményességét. Azok a vállalatok, amelyek felismerik a munkaerőpiaci helyzet adta lehetőségeket és képesek vonzó ajánlatokat nyújtani a piacon elérhető legjobb értékesítőknek, előnyt kovácsolhatnak ebből a helyzetből és jelentős versenyelőnyre tehetnek szert.

A minőségi csere ugyanakkor nemcsak a bérezésről szól. A vállalatoknak figyelembe kell venniük az értékesítők munkakörülményeit, szakmai fejlődési lehetőségeit és a vállalati kultúrát is. Azok a cégek, amelyek átfogó és vonzó karrierlehetőségeket kínálnak, és figyelmet fordítanak az értékesítők jólétére, hosszú távon lojális és eredményes munkatársakat nyerhetnek meg maguknak.

Egy értékesítési területen tapasztalt recruitment tanácsadó hatékonyan tudja segíteni a vállalatokat a legjobb jelöltek megtalálásában és kiválasztásában. Nemcsak a szakmai kompetenciákat, de a személyiségjegyeket, a vállalati kultúrát és a fogadó csapat összetételét is figyelembe veszi a kiválasztás - teszi hozzá Horányi-Kiss Annamária. Gyakori probléma, hogy az értékesítési pozíciók betöltése elhúzódik, veszélyeztetve a tervek teljesítését és stabilitását. Horányi-Kiss Annamária szerint ilyen esetekben a cégek gyakran kétségbeesetten fordulnak toborzócégekhez, tűzoltást remélve. A szakember úgy véli, a megfelelő recruiter gyors megoldást kínálhat, ha rendelkezik magas szintű piacismerettel.

Márpedig a gyors és hatékony toborzás kulcsfontosságú a mai versengő piaci környezetben. A legjobb tehetségek hamar elkelnek, ezért a vállalatoknak gyorsan kell cselekedniük, hogy megszerezzék a legértékesebb munkaerőt.

Ne hagyd ki!