Siófok belvárosa
Forrás: Shutterstock

Felújíthatják az életveszélyessé vált siófoki fürdőt

Megmenekülhet a 15 éve átadott, azonban az idén életveszélyessé nyilvánított siófoki fürdő. De mondanunk sem kell: nagyon nem lesz olcsó.


Több probléma adódott a siófoki fürdővel

2006-ban adták át a siófoki Galerius fürdőt, amit az idei főszezon kezdetével, júniusban balesetveszélyessége miatt teljesen le kellett zárni. Akkor az alkalmazottak javát is utcára került. Most azonban megmenekülni látszik a balatoni fürdő – írja a Siófok.hu

A bajok nem idén kezdődtek, hiszen már 2014-ben jelentős rekonstrukción esett át az épület. Az akkori szakértői vélemények hatására kicserélték a kupolát, felújították a külső burkolatokat, valamint az épületirányítási és gépészeti rendszer is fejlesztésen esett át. A pandémia alatt lett volna lehetőség a hibák kijavítására, a vezetők azonban a teljes bezárás mellett döntöttek – írja a HelloVidék.hu.

A legújabb szakértői vizsgálatok szerint legalább 1,2 milliárd forintba kerülne a teljes felújítása. Ennek nyomán az üzemeltető Balaton-parti Kft. generáltervezői ajánlatokat kért, a képviselő-testület pedig néhány napja elfogadta a legkedvezőbb, nettó 14,7 milliós pályázatot.

„A kft. kalkulációja szerint 12 hét kell a tervek elkészültére. A képviselő-testület határozata értelmében addig is fel kell térképezni a pályázati, támogatási lehetőségeket, amelyek segítségével neki lehetne majd vágni a beruházásnak. S meg kell vizsgálni azt is, hogy a Balaton-parti Kft. milyen módon és feltételekkel tudna hitelt felvenni erre a célra. A kft. ütemterve szerint a tervezés és a kivitelezés összességében 53 hetet, vagyis nagyjából egy évet vehet igénybe optimális esetben. Azt természetesen csak a kiviteli árajánlatok birtokában lehet majd megmondani, hogy pontosan mennyibe is kerülne a fürdő teljes felújítása. A jelenleg ismert 1,2-1,5 milliárd forintos költségbecslés egyébként már számol az inflációval és az esetleges további építőanyagár-emelkedéssel is. A Balaton-parti Kft. becsült üzemeltetési költségvetést is készített, hogy ne csak a felújítási, hanem a fürdő nyitás utáni fenntartási költségeivel is számolni tudjunk.”

– tájékoztatta a Siófoki Híreket Völgyi Lajos, a Becsülettel Siófokért Egyesület pénzügyi bizottságának elnöke.

Veszteségeket szenvedtek

Az elmúlt két évben a pandémia miatt kieső bevételek is tetőzhették a siófoki fürdő problémáit. Év elején írtunk róla, hogy egyébként is katasztrofális évet zártak 2020-ban koronavírus-járvány miatt a magyarországi fürdők. Tavaly 55 százalékkal esett vissza az eladott belépők száma a 2019-es értékhez képest, a fürdők bevételei pedig 54 százalékkal csökkentek ez idő alatt. A két szám között azért van egy apró eltérés, mert abban a néhány hétben, amikor nyáron nyitva voltak, az átlagosnál nagyobb arányban látogatták a fürdőket a családosok, olcsóbb nyugdíjas jegyből viszont kevesebb fogyott. Még az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott kezelések volumene is 60 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

A látogatók számának visszaesése nem minden fürdőt érintett egyformán. Azok jártak legrosszabbul, amelyek vendégei között nagy arányt képviselnek a külföldi vendégek. A határainkon kívülről ugyanis idén nyáron 70 százalékkal kevesebben érkeztek, mint egy évvel korábban. A hazai vendégek száma ennél kisebb arányban, 20-30 százalékkal csökkent.

Ezek a visszaesések a szektor eredményein is megmutatkoznak: 2020-ban mínusz 85 százalékon állt a mutató 2019-hez képest, vagyis az egy évvel korábbi nyereséget a járvány hasonló mértékű mínuszba fordította.

A siófoki Galerius ugyan nem indult el, azonban az idén július elsején minden magyarországi fürdő megnyithatott – hasonlóan a tavaly nyárhoz. A fürdőhelyek ráadásul 70-80 százalékát meg tudták tartani a munkavállalóiknak.

Ne hagyd ki!