Marad a Nyugati pályaudvarnál az autós felüljáró
Fotó: Shuttrerstock

Marad a Nyugati pályaudvarnál az autós felüljáró

A kormány Lázár János javaslatára mondta fel a Nyugati átépítésének tervezésére elnyert uniós támogatási szerződést.


Felmondta a Nyugati pályaudvar továbbtervezésére vonatkozó uniós támogatási szerződést a kormány Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslatára – számolt be Telex a Magyar Közlönyben mehgjelent határozatról. Mint írták, a 21_HU-TG-BUD-TUNNEL-NYUGATI-M számon megkötött támogatási megállapodást kivették azoknak a projekteknek a listájáról, amelyekkel a kormány nekiindul az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) második pályázatának.

A beruházásra Magyarország korábban már elnyert 1,1 milliárd forintot, amelyről így lemond.

A lap emlékeztetett arra, hogy a projekttel tavaly októberben még egyetértett a kormány, a mostani hivatalos indoklás szerint azonban a szomszédban „zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése” miatt lemondott a projekt megvalósításáról.

Az Európai Bizottság szeptemberben tette közzé az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz első közlekedési pályázati felhívását. A CEF2 az új uniós pénzügyi időszakban is a transzeurópai hálózatok kiépítésének és korszerűsítésének felgyorsítását szolgálja a közlekedési, energetikai és digitális területeken. Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) hétmilliárd eurós keretösszegű közlekedésfejlesztési felhívására január közepéig nyújthatnak be pályázatokat a tagállamok.

A friss kormányhatározatban szereplő projektlistán szerepel a Déli Körvasút, a Debrecen – Nyíregyháza vasúti vonalszakasz fejlesztése, kapacitásnövelés a magyar–ukrán vasúti határforgalomban, a Hegyeshalom–Rajka vasútvonal korszerűsítés kivitelezési munkái, a Gubacsi vasúti híd a teherforgalom elvárásainak megfelelő átépítése, és a Csepeli Szabadkikötő fejlesztése.

Ne hagyd ki!